23948sdkhjf

Inspektionsfartøj støtter Siriuspatruljen

SØVÆRNET: Siden juli i år har inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen patruljeret i den Nordøstgrønlandske Nationalpark nord for Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).
De sidste tre uger har Ejnar Mikkelsen støttet Siriuspatruljen ved at udlægge depoter langs kysten. I enkelte hytter er der enten blevet malet, renoveret eller installeret en ny ovn. Nogle hytter er noget medtagede på grund af vejret eller fordi isbjørne har raseret dem. For at holde bjørne ude af hytterne er der sat skodder for alle vinduer.

Siriuspatruljen bruger depoterne til overnatninger under deres slædepatruljer i vinterhalvåret, og det er derfor vigtigt, at hytterne indeholder både mad og andre forsyninger. Flere af Sirius-depoterne er samtidigt historiske hytter som er en del af den Grønlandske kulturarv.

Siriuspatruljen har siden Anden Verdenskrig patruljeret i Nationalparken for at håndhæve Danmarks suverænitet.

Mange af de hytter, hvor Ejnar Mikkelsen har hjulpet med at udlægge depoter, kan dateres tilbage til Anden Verdenskrig eller tidligere. Under Anden Verdenskrig var Nordøstgrønland et interessant område for både tyskerne og De Allierede, fordi man hér kunne indhente meteorologiske målinger. Målingerne var interessante, fordi de kunne give en mere nøjagtig vejrudsigt til fly og skibe, som i sidste ende kunne give en strategisk fordel. Siriuspatruljen blev derfor oprettet for at rapportere den tyske aktivitet til Amerikanerne og til at holde øje med, at tyskerne ikke etablerede sig i Østgrønland.

Nationalparken indeholder ud over Sirius-depoter også mange fangsthytter fra det 20. århundrede. De fleste hytter blev opført af danske og norske fangstmænd, der var interesseret i pelse, men opførelsen af hytterne var også en del af et større politisk spil om suverænitet. Danmark stævnede Norge ved den Internationale domstol i Haag 1933, for suverænitetskrænkelse og fik medhold.

Det Grønlandske Selvstyre besluttede i 1992, at de mange historiske bygninger i Nationalparken i Nordøstgrønland skulle bevares. Ejnar Mikkelsen havde derfor den bygningsfaglige inspektør, arkitekt Inge Bisgaard fra Grønlands Nationalmuseum og Arkiv om bord. Inge har optegnet og besigtiget hytterne i forbindelse med udlægningen af depoter. Det er nu op til Grønlands Nationalmuseum og Arkiv at beslutte hvilke hytter der skal vedligeholdes.

Besætningen har nydt opgaven med at udlægge depoter i Nationalparkens smukke omgivelser. Ejnar Mikkelsen ser frem til igen at samarbejde med Siriuspatruljen, når depoterne igen er ved at være tømte.

Kilde: Søværnet

Læs også:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112