23948sdkhjf

Førerløse skibe igen på spil

TEKNIK: Nordeuropæisk samarbejde på vej med ambitiøst projekt.
De har spøgt i kulissen i mange år - de fjernstyrede skibe. Bl.a. med japanske forsøg allerede for et par tiår siden. Men nu vil et nyt norsk, svensk, tysk og irsk samarbejde gøre noget seriøst ved udviklingen. Bl.a. med norske Marintek og svenske Chalmers blandt udviklingsinstitutionerne.
 
Det er angiveligt ikke en gammel rederdrøm om at kunne spare på besætningsudgifterne, der driver værket - men ønsket om at højne sikkerheden til søs. Dermed kan selve teknikken begynde at rykke endnu mere ind på skibene, end den allerede er i dag, hvor man med fjernstyret overvågning af maskineri, energiforbrug, miljø og elektronik allerede er et langt stykke ad vejen.
 
Det egentlige førerløse skib forventer initiativtagerne kan være klar om 10-20 år, og her vil konceptet være, at en computer-guided operatør i land via tilgængelige kommunikationskanaler vil kunne kontrollere op til 10 skibe ad gangen. Kontrol- og sikkerhedsteknikken (radarsignaler etc.) i sig selv er sammenlignelig med den, der længe har været anvendt til fly og nu er på vej med de førerløse biler.
 
Kilde: Sintef
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094