23948sdkhjf

Søfartsstyrelsen har kvittet kviksølvet

TEKNIK: Samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og DTU sikrer fortsat lys fra fredede fyr.
I samarbejde med DTU er det lykkedes Søfartsstyrelsen at løse et miljøteknisk problem i forhold til at holde gamle fredede fyr i arbejde - uden brug af kviksølv. Moderne fyr kan uden problemer lyse langt ved brug af LED-lys, men det er ifølge fredningsbestemmelserne ikke i orden, for så vidt angår fredede fyr.
 
Kviksølv har historisk set haft stor betydning for rækkevidden i en del af Søfartsstyrelsens fyr - fyrets linse flød på et kviksølvsbad, så friktionen blev minimal, linsehastigheden øget og fyrets lysintensitet større.

Udfasning over fem år
Men kviksølv er som bekendt giftigt og miljøskadeligt. Søfartsstyrelsen har derfor arbejdet på at få kviksølvslejet udfaset, og i 2009 aftalte man med Arbejdstilsynet, at alle danske fyr skulle være uden kviksølv i 2014. 
 
Det er nu lykkedes. Man har formået at finde en løsning, som både kunne realiseres inden for tidsrammen, og som kunne leve op til de nautiske krav - ni af fyrene skulle stadig være operative. Der skulle også tages hensyn til, at flere af fyrene er fredede eller bevaringsværdige.  
 
Forskellige fyr krævede forskellige løsninger
For nogle af fyrene valgte man at gå over til at anvende moderne og højintensive LED (Light Emitting Diode) lanterner med en rækkevidde på ca. 18 sømil, godt 33 km. LED-lanternen var en hyldevare fra en leverandør, men til fredede fyr og fyr med stor kulturhistorisk og lokalhistorisk interesse ønskede man en mekanisk løsning, således at det roterende og fejende lys kunne bibeholdes. Det var straks mere kompliceret. 
 
Løsningen måtte ikke ødelægge den originale konstruktion, den måtte ikke være dyrere end LED-løsningen, og den skulle godkendes af Kulturstyrelsen. Endelig var det en udfordring, at konstruktionen på de enkelte fyr var så forskellig, at en løsning udviklet til et fyr ikke umiddelbart kunne anvendes på et andet.
 
Kilde: Søfartsstyrelsen 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078