23948sdkhjf

Verdens største kranskib kritiseres for nazi-navn

OFFSHORE: Jødiske organisationer kritiserer Shell for at bruge ’Pieter Schelte’, verdens største kranskib, til at nedlægge Brent-feltet, da skibet er opkaldt efter tidligere SS-soldat.
Hollandske Shell er under politisk pres i Storbritannien, da det er kommet frem, at Pieter Schelte Heerema, som skibet ’Pieter Schelte’ er opkaldt efter, var SS-soldat og senere blev dømt for krigsforbrydelser begået under Anden Verdenskrig. Shell vil bruge skibet til at nedlægge Brent-oliefeltet i Nordsøen.

”Vi opfodrer Shell og den britiske regering til at ændre skibets navn. Ejeren af skibet bør tage hensyn til borgerne i både Storbritannien og Holland, både jødiske og ikke-jødiske, som vil blive dybt sårede,” siger Vivian Wineman, formand for Board of Deputies of British Jews, en organisation for britiske jøder, til Financial Times.

Pieter Schelte Heerema arbejde både før og efter krigen i olieindustrien i Venezuela, men tog efter den tyske besættelse af Holland hjem og meldte sig ind i nazistpartiet. Efter krigen blev han dømt til tre års fængsel for krigsforbrydelser, men afsonede kun halvdelen, da han overbeviste en dommer om, at han havde arbejdet for modstandsbevægelsen. En påstand, der senere er blevet modbevist. 

Skibet blev opkaldt af sønnen

Skibet er opkaldt af Pieter Schelte Heeremas søn, Edward Heerema, som er ejer og stifter af offshore-rørlægningsselskabet Allseas. Shell har efter det politiske postyr forsøgt at få Allseas til at ændre skibets navn, men det har de indtil videre ikke indvilliget i. 

”Det er en skamplet på Shells navn”, siger Esther Voet fra det Hollandske Center for Information og Dokumentation om Israel, som har ledt den hollandske kampagne imod skibets navn, til Financial Times.

’Pieter Schelte’ er med sin længde på 382 meter, bredde på 127 meter og højde på 70 meter verdens største kranskib. Det har med 403.342 GT også verdens største bruttotonnage, og er det bredeste skib i verden. Skibet blev bygget på det sydkoreanske værft Daewoo, og var klar til brug i 2014. 

Se video: Helt tæt på 'Pieter Schelte', verdens største kranskib.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082