23948sdkhjf

Krigssejlerne får deres monument i Mindelunden

KULTURHISTORIE: 70-års dagen for krigens afslutning bragte godt nyt for de få resterende krigssejlere og andres efterladte omkring ønsket om et hyldestmonument i Mindelunden.
Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved har i forbindelse med højtideligholdelsen af 70-årsdagen for befrielsen resolveret, at der skal opføres et monument i Mindelunden i Ryvangen til ære for de danske søfarende under Anden Verdenskrig. Et længe næret ønske fra de organisationer, der repræsenterer krigssejlerne. Godt 6.000 danske søfarende sejlede i udeflåden, hvoraf godt 1.050 omkom. Dertil kommer de mange, der gjorde tjeneste i den såkaldte hjemmeflåde.
 
Hvordan monumentet konkret vil komme til at fremstå, er endnu uvist, og der er fra ministerens side også mere tale om en principbeslutning end en bevillingsbeslutning, idet monumentet skal opføres på basis af donationer fra diverse fonde. I den sammenhæng vil Frihedskampens Frednings- og Mindefond stå for det formelle ansøgningsarbejde i forhold til relevante mulige donationsfonde.
 
Der er dog allerede modtaget en halv mio. kroner fra A.P. Møller-fonden til forundersøgelser, mens selve udformningen af monumentet først vil blive besluttet efter en arkitekt/kunstner-konkurrence. Fra krigssejlernes side har der været udtrykt ønske om, at monumentet vil minde om et eksisterende minde for omkomne danske fiskere mellem 1939 og 1945, der står opført med navns nævnelse af de enkelte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094