Sod i realtid: Sensor er flyttet hos Uni-Tankers

En ny sensor er flyttet ind i 'M/T Falstria Swan'.
Det er et lille skridt for det enkelte fartøj, men potentielt en større landvinding for skibsfarten som sådan.
Sensoren kan nemlig måle mængden af sodpartikler i udledningen, mens røgen strømmer forbi.
Og dermed kan sensoren blive en vigtig spiller på vej mod en grønnere skibsfart, hvor fartøjer og rederier bliver målt på det, de udleder, og får gevinster ved enhver reduktion.
Skibet med den nye sensor tilhører Uni-Tankers, og rederiet er med i et større projekt, hvor formålet er at måle udledning i realtid.
Andre parter i projektet tæller Teknologisk Institut, Uni-Tankers, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, Danske Maritime, Danish Shipping samt Green Instruments, der har udviklet sensoren.
- Med installationen på skibet er vi nu kommet et stort skridt nærmere henimod at begrænse udledningen af sodpartikler, der er den næststørste maritime kilde til global opvarmning efter CO2. Det er første gang nogensinde, det er muligt at måle præcise udledninger af black carbon i realtid og under realistiske forhold på et skib. Det betyder, at vi får en meget større viden om, hvordan skibsfarten kan reducere udledningerne, siger development manager Sonny Bækdahl Trudslev fra Green Instruments.
Alle er en del af Projekt Cleanship, der bliver støttet med 18 mio. kr. af Miljøstyrelsen over en treårig periode.

Mindre sod
IMO og EU forventes at vedtage krav om, at skibsfarten skal reducere udledningerne af sodpartikler – herunder black carbon – i de kommende år. Det skyldes ikke mindst, at black carbon står for omkring 20 pct. af den CO2-ækvivalente udledning fra den internationale skibsfart, og i den forbindelse bliver præcise målinger helt afgørende for rederierne, håber Green Instruments.
- Uden præcise målinger navigerer rederierne i blinde, men nu bliver de i stand til at se, hvor de skal sætte ind for at nedbringe udledninger af de meget skadelige partikler, og de kan dokumentere deres udledninger. Vi kan tydeligt mærke, at der er stigende interesse for den type udstyr, og vi har allerede fået flere konkrete henvendelser fra rederier, der vil høre mere om røggas-sensoren, siger Sonny Bækdahl Trudslev.
Det er ikke kun de konkrete udledninger af black carbon, der bliver undersøgt i forbindelse med Projekt Cleanship. Der er også fokus på effekten af energibesparende tiltag og nye brændstoftyper for at give den maritime industri mere viden, som kan få indflydelse på fremtidens investeringer i renere teknologi.
Formålet med det tværgående samarbejde i branchen er nemlig at give større indsigt i, hvor der kan sættes ind for at minimere klimapåvirkningen fra skibsfarten, der har opstillet mål om at være klimaneutral i 2050.
- Der er ingen tvivl om, at en datadrevet tilgang til problemstillingerne med udledninger fra skibsfarten er vejen frem, og vi får nu præcise data, som helt sikkert kan gøre os meget klogere på, hvad den maritime industri kan gøre for at nedbringe udledninger af en række skadelige partikler. Samtidig får vi meget værdifuld viden om den effekt, som forskellige tiltag ombord på skibene har, siger Sonny Bækdahl Trudslev.
For eksempel skal effekten af teknologier samt operationelle indsatser som optimering af motorbelastning og hastighedsstyring dokumenteres.
Fakta: Projekt Cleanship
- Projektet koordineres af Teknologisk Institut, og partnerne i projektet er:
- Uni-Tankers
- Green Instruments A/S
- Fonden Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping
- Danske Maritime
- Danish Shipping