To danske slaveskibe identificeres ud fra piber og teglsten

To danske slaveskibe har været forsvundet siden 1710. Nu er to vrag på Costa Ricas havbund identificeret som de danske slaveskibe "Fridericus Quartus" og "Christianus Quintus" fra 1700-tallet, der sejlede med 840 slaver.
Det siger museumsinspektør og marinarkæolog for Nationalmuseet, Andreas Kallmeyer Bloch.
Skibenes beliggenhed og historie har været kendt i mange år, men for første gang kan man efter flere prøver fra undervandsundersøgelser fastslå, at der er tale om to danske slaveskibe.
Det har blandt andet været muligt at datere skibene ud fra tømmeret og kridtpiber.
- Det, vi har været heldige at finde, er skibstømmeret. På det kan man lave det, der hedder en dendrodatering, hvor man tæller årringene og ud fra det se, hvor og hvornår tømmeret er fældet, siger Andreas Kallmeyer Bloch og tilføjer:
- Tømmeret viser, at det er fældet mellem 1690 og 1695 i den vestlige del af Østersøen. Vi har også fundet hollandske kridtpiber, der er dateret fra starten af 1700-tallet. Så det passer utrolig godt med, at skibet sejler i 1708 og går ned i 1710, siger Andreas Kallmeyer Bloch.
Ifølge historiske kilder forliste skibene ud for den centralamerikanske kyst i 1710. Det skete efter mytteri blandt besætningen om bord, da de løb tør for mad og vand.
Skibene fyldte lasten med omkring 840 slavegjorte mennesker efter flere måneders sejlads ved den vestafrikanske kyst.
Der skete en stor fejl, da skibene sejlede videre. De missede De Vestindiske Øer og endte med at sejle 2000 kilometer for langt vestpå. Det var årsagen til, at de løb tør for de fornødne forsyninger.
Det ene skib "Fridericus Quartus" brændte, det andet skib "Christianus Quintus" fik kappet sit anker, og de forliste cirka en kilometer fra hinanden.
Selv om det ene skib brændte, så er det ifølge museumsinspektøren meget velbevaret.
- "Fridericus Quartus" er sandsynligvis et af de bedst bevarede vrag i Caribien, og det er bunden, som er tilbage. Den kan være bevaret helt op til 30 meter i længden og seks meter i bredden.
Forskerne vidste på forhånd, at der ligger gule teglsten omkring skibsvragene, som er de såkaldte Flensborgsten. Dem fandt amerikanske marinarkæologer i 2015.
Det var en af grundene til, at man oprindeligt mistænkte, at skibene er danske. Teglstenene er en særlig type fra Flensborg, som kun Danmark anvendte i den tidsperiode.
- Nu lader vi skibene ligge. Det er op til costaricanerne, om der skal udgraves på dem eller ske noget andet. Vi har været glade for at understøtte teorien fra 2015 om, at det her er to danske skibe, siger Andreas Kallmeyer Bloch.
Undersøgelserne hører under Nationalmuseets nye forskningscenter Nord, der planlægger flere undersøgelser af flere danske skibsvrag i udlandet.
/ritzau/