23948sdkhjf

Efter fregatfejl: Forsvaret trækker 'Iver Huitfeldt' ud af Nato-flåden

På grund af problemer med luftforsvarssystemerne på fregatten 'Iver Huitfeldt', må regeringen droppe bidrag til Nato

Forsvaret og den danske regering har torsdag trukket fregatten 'Iver Huitfeldt' ud af Natos flådestyrke.

Årsagen er de fejl på radarsystemer og ammunition, der i april betød, at fartøjet måtte vende hjem flere uger før planlagt

Nu lyder det fra Forsvaret, at de fejl stadig ikke er udbedret, og derfor kan fregatten ikke fungere som bidrag til Nato-flåden. Folketinget og partierne bag forsvarsforliget er blevet orienteret om dette torsdag eftermiddag. 

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Forsvaret har sendt ud torsdag.

Andet bidrag

Med en ukampdygtig fregat må Danmark bidrage til Nato's flådestyrke på anden vis resten af året.

- Vi vil i stedet tilbyde Nato at varetage forpligtelserne som styrkechef for Nato’s flådestyrke fra danske flådestationer. Det er en nødvendig beslutning. Når fejlen er udbedret, er skibene klar til at stikke til søs igen, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Fregatterne 'Iver Huitfeldt' og 'Niels Juel' skulle på skift fungere som flagskib for forsvarsalliancens flådestyrke i andet halvår af 2024.

Det er Forsvarskommandoens indstilling, at fregatten ikke udsendes til sejlende tjeneste. Og den følger Folketinget.

Fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard kalder det "kendetegnende", at Forsvaret altid stiller op og ønsker at løse opgaven.

- I den specifikke sag har jeg imidlertid truffet en samlet beslutning om ikke at anbefale udsendelse af fregatten som kampenhed, når der fortsat er forhold vedrørende skibets sammensætning og bevæbning, der er uafklarede.

- Det har jeg gjort under indtryk af et forværret trusselbillede, og fordi de enheder, vi sender ud, skal være klar til at løse opgaven. Det skylder vi vores medarbejdere, vores samarbejdspartnere og den danske befolkning, siger han i meddelelsen.

Systemerne svigtede

Fregatten oplevede systemsvigt og defekt ammunition, da den blev angrebet i Det Røde Hav 9. marts, hvor den nedskød fire droner.

Troels Lund Poulsen blev ikke orienteret om problemerne, før forsvarsmediet Olfi bragte historien. Det førte til, at forsvarschef Flemming Lentfer blev hjemsendt, og Hyldgaard blev fungerende forsvarschef.

Indtil fejlen er udbedret, vil Danmark kunne varetage opgaven fra danske flådestationer, lyder det.

Når Folketinget beslutter at udsende danske soldater, er det afgørende, at de får de bedst mulige betingelser for at lykkes ifølge forsvarsministeren.

- Derfor skal vi være sikre på, at materiellet understøtter soldaternes arbejde bedst muligt. Der er fortsat forhold vedrørende udrustning og bevæbning, som ikke er endeligt afdækkede, derfor tilmelder vi ikke en fregat som kampenhed i første omgang, siger han.

Det har torsdag ikke været muligt at få et interview med hverken forsvarsministeren eller den fungerende forsvarschef.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094