23948sdkhjf

Mærsk falder tungt på børsen efter opbakning til våbenhvile i Gaza

Investorerne reagerer på, at en farbar Suez-kanal måske er kommet tættere på, vurderer analytiker

A.P. Møller-Mærsk falder knap syv procent på fondsbørsen tirsdag.

Et fald, som kommer umiddelbart af, at den militante palæstinensiske bevægelse Hamas har accepteret en resolution fra FN's Sikkerhedsråd om en våbenhvileplan for Gaza.

Og de to ting hænger formentlig meget tæt sammen, vurderer Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Hvis der opstår en våbenhvile, fjerner man houthibevægelsens formål med angreb i Det Røde Hav, siger han om handelsruten, der normalt er en af verdens mest travle, siger han. 

- Så kan man antage, at der kommer fri passage, og så kan Mærsk igen anvende den kortere rute.

Opjusterede for få uger siden

På grund af angreb fra houthierne i Det Røde Hav har en stor andel af verdens rederier tidligere på året indstillet sejladsen i Det Røde Hav, heriblandt også Mærsk. I stedet begyndte rederierne at sende sine skibe syd om Afrika. Efterfølgende begyndte fragtraterne at stige, da kapacitet blev trukket ud af markedet som følge af skibenes omdirigering. Og det har har øget rederiernes omsætning.

Men hvis en våbenhvile indfinder sig, og kapaciteten på markedet omvendt vokser, fordi ruten igen kan benyttes, så kan det få en negativ effekt på Mærsks indtjening.

Det er det, investorerne reagerer på, vurderer Mikkel Emil Jensen.

Det er kun ganske få uger siden, at A.P. Møller Mærsk opjusterede sine forventninger til årets driftsindtjening med et beløb svarende til mere end 20 milliarder kroner. Det skete blandt andet med henvisning til situationen på den travle handelsrute og de afledte stigninger i fragtraterne.

Skulle en våbenhvile i Gaza indfinde sig, vil de økonomiske konsekvenser dog ikke være store nok til en nedjustering, mener senioranalytikeren.

- Jeg synes stadig, at Mærsks nuværende prognose er konservativ. Når man kigger på prognosen, afspejler den fortsat, at de for hele 2024 vil have en negativ indtjening for søaktiviteterne.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084