23948sdkhjf

Russisk advarsel til Danmark: Hold jer fra vores skibe

Hvis Danmark begrænser russiske skibes sejladser i Østersøen, vil det blive gengældt, advarer Ruslands udenrigsministerium

Ethvert dansk tiltag, der begrænser russiske skibes sejlads i Østersøen, vil blive set som fjendtligt og medføre gengældelse".

Sådan lød det fredag fra Maria Zakharova, talsperson for det russiske udenrigsministerium, skriver Reuters. 

Det står endnu ikke klart, hvad den russiske trussel konkret retter sig mod. 

Men danske medier, bl.a. Søfart, har i længere tid beskrevet den intensive trafik tæt på danske kyster af ældre olietankere med russisk råolie - og flere danske politikeres ønske om at forsøge at regulere skibenes sejladser i bl.a. Øresund for at forhindre en potentiel miljøkatastrofe. 

Nej tak til dansk lods

Skibene, som går under betegnelsen 'skyggeskibe', er ofte gamle og har uigennemskuelige ejer- og forsikringsforhold.

De sejler russisk eksportolie gennem Østersøen til raffinaderier i bl.a. Indien eller til lande, som ikke bakker op om de internationale sanktioner imod Rusland for landets invasion af Ukraine.

I marts blev det beskrevet, at mindst 15 russiske tankskibe med olie siden nytår havde afvist dansk lodsning gennem dansk farvand, stik imod internationale anbefalinger.

Det følger af Københavnertraktaten fra 1857 og FN’s Havretskonvention, at skibe har ret til uskadelig passage ad de danske stræder.

Læs også: Russisk rederiboss: Skyggeskibene transporterer nu 75-80 procent af vores olie

Læs også: Søfartsstyrelsen lod modet skyggetankskib sejle videre

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078