23948sdkhjf

Jenny Braat: Nedskæringer på universiteterne rammer den maritime industri

Direktør kalder Folketingets nye politiske sparekniv for "ubegribelig"

Fredag blev der sat tal på den aftale, som regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne og SF har indgået om såkaldt sektordimensionering på de lange uddannelser, og som skærer i optaget på landets universiteter.

Udmeldingen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betyder blandt andet, at DTU mister 87 og IT-universitetet 25 studiepladser. 

I alt skæres der 2.654 studiepladser på tværs af otte universiteter.

Det er mig helt ubegribeligt, at man fjerner over 100 studiepladser fra tekniske og digitale uddannelser, hvor vi sukker efter arbejdskraft Jenny Braat, adm. dir., Danske Maritime

Dansk Maritime ser på den nye, konkrete udmelding med stor bekymring, fordi organisationen mener, at aftalen vil forringe virksomhedernes adgang til højt kvalificeret, teknisk arbejdskraft. 

Som brancheforening frygter Danske Maritime, at nedskæringerne vil påvirke de maritime medlemsvirksomheders konkurrenceevne negativt og forværre erhvervets mangel på højtuddannede medarbejdere.

- Det er mig helt ubegribeligt, at man fjerner over 100 studiepladser på de tekniske og digitale uddannelser, hvor vi sukker efter arbejdskraft. Det giver god mening at reducere nogle af uddannelserne med meget høj ledighed, men så burde man jo omvendt skrue op for de uddannelser, som vi efterspørger. 

- Så, selvom vi endnu ikke har set tal specifikt for det maritime område, så kan vi ikke undgå at blive berørt, og det er vi på virksomhedernes vegne meget utilfredse med, siger Jenny Braat. 

- Den maritime industri ser ind i støt stigende aktivitet i den kommende årrække som følge af den globale, grønne omstilling, og vi har været meget tydelige overfor Folketinget i forhold til, hvad vi har behov for. Den teknologiske udvikling giver behov for flere med høje uddannelser, ikke færre, siger hun.

Flere besparelser på vej

Regeringen og aftalepartierne planlægger samtidig yderligere nedskæringer på grund af færre unge i fremtiden, hvilket Danske Maritime heller ikke bakker op. 

Som andre brancheorganisationer vil Danske Maritime opfodre forligspartierne til at gentænke reformen og lytte til erhvervslivet, så erhvervet ikke mister vigtige kompetencer og i endnu højere grad end nu må finde kompetente kollegaer i hele verden.

Det giver god mening at reducere nogle af uddannelserne med meget høj ledighed, men så burde man jo omvendt skrue op for de uddannelser, som vi efterspørger Jenny Braat, adm. dir., Danske Maritime

Det er aftalt, at forligspartierne hvert femte år genbesøger udmøntningen af sektordimensioneringen, herunder fordelingen mellem universiteterne. 

Danske Maritime opfordrer i den forbindelse til, at aftalen revideres allerede næste år. 

Læs den politiske aftale her: Udmøntning af sektordimensionering på universiteterne — Uddannelses- og Forskningsministeriet (ufm.dk)

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.937