23948sdkhjf

Offshore-koncern når vild milepæl

Omsætningen rundede for første gang 5 mia. kr. hos Semco Maritime

Den positive udvikling fortsatte i 2023 for Semco Maritime, der accelererede væksten, løftede lønsomheden og styrkede ordrebogen med bidrag fra begge forretningsområder, der overgik forventningerne til året.

Esbjerg-koncernen øgede omsætningen med 47 procent til 5 mia. kr. og løftede indtjeningen med 51 procent til 305 mio. kr. svarende til en overskudsgrad på 6 procent. Dermed er virksomhedens omsætning blevet fordoblet på blot to år.

- Vi forfølger Sustainable Growth-strategien ved at anvende vores omfattende ekspertise og dybdegående erfaring fra offshore-sektoren til at udnytte mulighederne i energimarkederne og skifte balancen i vores drift yderligere i retning af Renewables-forretningen, siger administrerende direktør Steen Brødbæk i en pressemeddelelse.

- I 2023 eksekverede vi på strategien ved at skabe organisk vækst samt gennem opkøbet og integrationen af den komplementære tyske full-service-provider Wind Multiplikator Group, hvilket tilføjede 250 medarbejdere med base i Bremen samt et driftscenter i Emden og sikrede yderligere vægt til Semco Martime inden for offshore wind, fortsætter han.

Bugnende ordrebog

Sustainable Growth-strategien blev lanceret i slutningen af 2022, og de overordnede mål er at løfte omsætningen til 6 mia. kr. i 2027 fordelt med 65 procent i Renewables-forretningen og 35 procent i Conventional Energy-forretningen (tidligere Oil & Gas). Samtidig skal indtjeningen styrkes, så overskudsgraden (ebitda før særlige poster) kan løftes til omkring 7 procent.

I 2023 blev ordreindgangen løftet af særlig høj vækst i netop Renewables-forretningen og steg således med 136 procent til 7,1 mia. kr. Conventional Energy-forretningen bidrog også til væksten, og koncernens ordrebog var på 6,5 mia. kr. ved udgangen af 2023.

Indtjeningen blev væsentligt forbedret med en vækst i ebitda før særlige poster på 51 procent til 305 mio. kr. Særlige poster udgjorde 16 mio. kr. Overskudsgraden steg til 6,1 procent fra 5,9 procent i 2022. Udviklingen var drevet af høj kapacitetsudnyttelse, god projekteksekvering og skarp omkostningsstyring kombineret med en afdæmpet udvikling i materialepriserne i årets løb.

- Vi ser en klar rute foran os og fortsætter med at udnytte vores konkurrencemæssige fordele i både Renewables- og Conventional Energy-segmenterne i markeder, der er påvirket af geopolitiske spændinger og intensiveret fokus på forsyningssikkerhed samt stigende politisk opmærksomhed omkring accelerationen af den grønne omstilling, siger Steen Brødbæk.

2024 fyldt med usikkerheder

Med afsæt i en fortsættelse af de nuværende markedstendenser og den stærke forretningsmæssige udvikling i de senere år forventer Semco Maritime, at omsætningen i 2024 vil være inden for et 10 procent-interval omkring omsætningsniveauet fra 2023. Forventningen er betinget af koncernens evne til at imødegå effekten af en forventet nedgang i aktiviteten inden for Conventional Energy-området.

Semco Maritime forventer derudover at konsolidere lønsomheden og nå en overskudsgrad (ebitda) før særlige poster på 5-7 procent i 2024.

Forventningerne til 2024 er genstand for betydelig usikkerhed som følge af makroøkonomiske udsving, herunder højere renters dæmpende effekt på investeringer i særligt Renewables-sektoren. Derudover medfører Ruslands fortsatte invasion af Ukraine og konflikt i Mellemøsten udsving i energiprisen og udfordringer med vareforsyning og logistik, hvilket fører til betydelige udsving i omkostninger og lav sigtbarhed.

Semco Maritime A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 5.028,6 3.410,3
Ebitda før særlige poster 304,6 201,8
Resultat af primær drift (ebit) 258,3 165,5
Resultat før skat 271,4 164,9
Årets resultat 209,4 133,1
Egenkapital 543,0 336,7
Kilde: Semco Maritime

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171