23948sdkhjf

Der er magiske øjeblikke til søs og stor alsidighed om bord

Allerede i sin barndom fik Søren Lander Skourup masser af historier fra de syv verdenshave. Nu skaber han sine egne eventyr

De fede oplevelser er allerede ført til protokols for 25-årige Søren Lander Skourup, der er godt i gang med uddannelsen til maskinmester i Aarhus og undervejs har været i praktikophold hos Torm.

- Min anden sejlads var noget af det fedeste, jeg har prøvet endnu. Jeg fløj til Rotterdam, hvor vi tog af sted fra. På den tur var jeg i land med gutterne, der også kendte beværtningerne, når vi kom frem. Det var fedt at være i Caribien, hvor vi var i havn fire-fem dage. Der har jeg ikke være før. Det var fedt at gå i land og opleve noget af det lokale miljø, siger han og forsætter opremsningen:

- Der var også dengang, vi sejlede mod Texas og Port Arthur, hvor USA's største olieraffinaderi ligger. Det var en lang indsejling til havnen, og det var en varm junidag. Det var virkelig lækkert. Jeg kunne se byen og en masse fiskerbåde. Jeg stod ude i stævnen og kunne høre bølgerne, mens der var delfiner omkring os. Der så jeg, hvad det at sejle kan. Det var et magisk øjeblik.

Den slags oplevelser håber han på mange flere af.

Der skal ske noget

Det ligger til ham, at tiden ikke skal stå stille. Mens klassekammeraterne fra folkeskolen tog på efterskole, smuttede han selv som 16-årig til Argentina som udvekslingsstudent, men langt tidligere var interessen for nye oplevelser lagt.

- Min far er telegrafist, så hele min barndom har jeg har hørt historier fra de varme land, så det var egentlig en nem beslutning for mig at søge mod en uddannelse, der kan få mig ud i verden. Andre har haft det sværere med at finde deres uddannelse, men for mig var det nemt, fortæller han og peger på sine første erfaringer til søs.

- Da jeg var barn, havde mine forældre en sejlbåd, og jeg har selv sejlet optimistjolle. Jeg er også meget nysgerrig, og vil ikke bare følge strømmen. Der er ikke så mange, der vil ud at sejle, men det vil jeg.

To i en uddannelse

Om bord på de store tankskibe hos Torm er der masser af muligheder for at arbejde med store maskiner, hvilket var med til at lede Søren Lander Skourup i retningen af maskinmesteruddannelsen. Her kan han nemlig dyrke sin interesse for maskiner og processen med at lave og vedligeholde dem. Derfor tog han turen fra Sakskøbing på Lolland til den jyske hovedstad og tog hul på uddannelsen i vinteren 2021.

I øjeblikket er han på skolebænken og i gang med det famøse og svære syvende semester, der udover et fokus på kommunikationsgangene i en virksomhed også byder på autorisationsprøven, der giver ham titel af elinstallatør. Når hele uddannelsen er gennemført, skal han også kalde sig maskinmester.

- Jeg valgte maskinmesteruddannelsen, fordi det er spændende og passer godt med mine interesser, men det er selvfølgelig en bonus, at jeg får to uddannelser, og at der er ikke meget arbejdsløshed bagefter. Havde jeg været meget interesseret i for eksempel filosof, ville jeg nok tænke på, om der var jobmuligheder i fremtiden. Det er mit held, at jeg går op i maskiner, fortæller han og tilføjer:

- Som maskinmester er man generalist, og det passer mig godt. Der er nærmest ingen grænser, hvad man kan komme til at arbejde med. Det kan være alt fra Arla til hospitaler. Det er noget af charmen ved uddannelsen, som man kan bruge mange steder.

Både bøger og bølger

Tidligere i sit studieforløb tog Søren kontakt til Torm, som en kammerat talte godt om. Det mundede ud i en toårig kontrakt med rederiet og nogle rigtig gode erfaringer. Indtil videre har han tilbragt ni måneder i praktik hos Torm, hvoraf de seks måneder var til søs. Snart venter en tur til på to og en halv måned som en del af hans bachelor-praktik.

- Første gang jeg kom om bord, var jeg helt grøn. Jeg fik lov til at prøve alt muligt, for de er meget opmærksomme på, at jeg bliver dygtig. Det er også godt at have prøvet mange forskellige opgaver, når jeg i fremtiden måske skal sætte andre til det, siger han.

Det første ophold bragte ham verden rundt: Dubai, Bahrain og  herfra en lang tur syd om Indien til Sydkorea. For blot at nævne nogle.

- Undervejs var der meget vedligehold af maskinerne, faste opgaver som var sat i programmet. Brandslanger skal holde tæt, sikkerheden skal testes og redningsbådene skal virke og være korrekt udstyret. Jeg fulgte overvejende med tredjemesteren, der står for generatorerne. Det er nok den stilling, jeg går i møde.

Afsavn om bord

Med stor begejstring tænker han tilbage på turene, men han nåede også at mærke savnet til venner, familie og kæreste derhjemme. Det til trods for, at der sker mange ting om bord.

- På skibet var der opholdsstue, tv, play-station, fitness og dagligstue, som man kan bruge, men man arbejder det meste af tiden, og arbejdsdagen begyndte kl. 6.00. Der var 20-25 mand i besætningen med forskellige nationaliteter. Der var kroater, danskere, indere og filippinere. Jeg synes, det er interessant med andre nationaliteter, så kan man lære noget om kulturer. Jeg gik tit op på broen og snakkede, fortæller han.

Derfor må fremtiden også gerne byde på flere sejlture, så længe det er i balance med tilværelsen på land.

- Jeg skal ikke ud at sejle for evigt, for det er ikke nemt med et familieliv, men jeg vil gerne sejle i en årrække, indtil det er mere ubelejligt end ar være hjemme, fortæller han og føjer til:

- Når man sejler, er man 10 uger ude og 10 hjemme. Det kan være, jeg kan finde noget at lave, når jeg er hjemme, så jeg ikke bliver rastløs. Jeg kan sagtens nyde dage, hvor jeg går og danderer den, men jeg vil gerne, der sker noget. Det interesserer mig ikke at side stille, siger Søren Lander Skourup.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07