23948sdkhjf

I kølvandet af chinkane-sager: Topforskere åbner nyt videnscenter

Bag centeret står to forskere, der hver især har kortlagt problemerne med chikane og mobning til søs

I efteråret bragede debatten igennem søfartsbranchen:

Mobning og chikane var - selv efter adskillige forsøg og gode intentioner - stadig et problem ombord i den danske flåde.

To forskere, Lisbeth Skræ og Lisa Loloma Froholdt, har hhv. i 2015 og 2023 kortlagt problemerne, og de har siden ikke været imponeret over, hvad der er kommet ud af det. Eller rettere: hvad der ikke er kommet ud af det.

Nu vil de to forskere komme med et tilbud til branchen: et nyt videnscenter, der skal tjene branchen med viden og støtte, så problemerne men det giftige arbejdsmiljø i den maritime branche kan blive udbedret. 

Det oplyser Lisa Loloma Froholdt til Søfart.

Konkret bliver der etableret et nyt videnscenter ved navn Maritime Diversitet, Lighed og Inklusion Videnscenter, eller forkortet: MARDEI.

MARDEI er dedikeret til at udbrede initiativer og viden på tværs af den danske maritime industri. 

- Vores primære mål er at formindske forekomster af mobning, chikane samt seksuelle overgreb og seksuelle chikane, samtidig med at vi fremmer en kultur af diversitet, lighed og inklusion, lyder det fra Lisa Loloma Froholdt.

- Dette initiativ er i overensstemmelse med resultaterne, der er beskrevet i forskningsrapporten af Froholdt et al. (2023) fra Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS) på Syddansk Universitet (SDU) og svarer til opfordringerne til handling fra Den Internationale Arbejdsorganisation og Den International Søfartsorganisation (IMO), tilføjer hun.

Centeret er etableret i et samarbejde mellem CMSS/SDU og SIMAC, og MARDEI er forpligtet til at yde uafhængig viden og støtte til søfolk, interesserede virksomheder og interessenter inden for branchen. 

Og det er centralt for centeret, at de er til for at yde støtte og rådgivning til dem, der skal komme de dårlige sager til livs.  

- Vores proaktive tilgang sigter mod at ruste individer med den viden og støtte, der er nødvendig for at skabe en arbejdspladskultur, der støtter diversitet, lighed og inklusion, siger Lisa Loloma Froholdt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094