23948sdkhjf

Havvindrederi forventer vild vækst i år

Verdens største havvindinstallationsrederi tjente færre penge i 2023 men forudser markant vækstspring i år

Danske Cadeler, der er er verdens største aktør inden for installation af havvind, blev 2023 et år, hvor omsætningen stod i stampe, mens omkostningerne steg. 

Rederiet brugte blandt andet året til at fusionere med konkurrenten Eneti, bestille nye, store installationsskibe og fylde ordrebogen markant op. 

Cadelers ordrebog havde ved årsskiftet en værdi svarende til lidt over 13,4 mia. kr. 

Det fremgår af rederiets regnskab for 2023, som Cadeler fremlagde i sidste uge.

Presset marked

I 2023 var markedet presset af aflyste projekter, høje renter og inflation. Det resulterede i en kun marginalt øget omsætning på 109 mio. euro (813 mio. kr.)

Rederiets omkostninger steg derimod med 20 pct. til 60 mio. euro, som gav et driftsresultat svarende til 315 mio. kr. 

De højere omkostninger forklarer rederiet selv med en nedskrivning på 5 mio. euro (37 mio. kr.) på salget af hovedkranen til installationsfartøjet ’Wind Orca’ og omkostninger på 3,8 mio. euro til fusionen med Eneti.

I 2024 ser udsigterne langt lysere ud, og Cadeler venter at kunne to til tre-doble omsætningen til mellem 225 og 245 mio. euro og et driftsresultat (EBITDA) på 105-125 mio. euro (783-932 mio. kr.).

Verdens største flåde

De høje forventninger skyldes for det første, at Cadeler både før og efter fusionen med Eneti sidder på verdens største flåde af de eftertragtede fartøjer til installation af havvindmøller, som rederiet samtidig har sikret sig en rekordstor ordrebog til.

- De kontrakter, som Cadeler har indgået, vil sikre en stabil, kontinuerlig strøm af projekter frem mod 2030. Højdepunkter fra det seneste år inkluderer to store kontrakter med Ørsted for Hornsea 3 med en samlet værdi på 500-700 mio. euro. De kombinerede kontrakter repræsenterer den største aftale i Cadelers historie, siger Mikkel Gleerup, adm. direktør i Cadeler.

Kig på Fjernøsten

Fusionen med Eneti har også åbnet muligheder andre steder end på hjemmemarkedet Europa. Særligt i Fjernøsten, men på sigt også i USA. 

”Mens Europa fortsat er fokus for de nuværende operationer, har Cadeler også identificeret Asien som en interessant region - især Taiwan og Korea. Cadeler's strategi er at opbygge et reelt arbejdspipeline i disse regioner”, skriver rederiet i regnskabsmeddelelsen. 

Dagen efter regnskabet kunne Cadeler oplyse om endnu en ordre til installationsskibet 'Wind Scylla' fra en foreløbig unavngiven kunde. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.157