23948sdkhjf

Totalt sejlforbud til Søværnets nyeste skibe i Arktis

Forsvarets nyeste skib, 'Lauge Koch', og søsterskibet i Knud Rasmussen-klassen har fået total sejlforbud i Arktis på grund af motorproblemer - afløseren brød også sammen

Forsvarets yngste inspektionsfartøjer i Knud Rasmussen-klassen,'Lauge Koch', og et søsterskib fra 2004-2005, har ikke forladt kajen i Nuuk siden 1. februar. 

Det skriver avisen Sermitsiaq på baggrund af oplysninger fra DR, som har søgt aktindsigt i sagen hos Forsvarsministeriet. 

Ifølge oplysningerne har Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse givet begge skibe totalforbud mod sejlads på grund af den samme uidentificerede fejl i skibenes hjælpemotorer. 

Samme fejl på begge skibe

Forbuddet begrunder styrelsen i 'gentagne nedbrud og fejl på flere af de to inspektionsfartøjers hjælpemotorer, hvor det ikke har været muligt at identificere fejlkilden', oplyser DR. 

Det er lige det her område, hvor de (russerne, red.) kan komme ned mod Storbritannien uset Sjúrður Skaale (JF), færøsk folketingsmedlem til DR den 18. februar

Skibenes sejlforbud kompromitterer Forsvarets suverænitetshåndhævelse i Grønland og på Færøerne, og både militæreksperter og flere færøske og grønlandske folketingsmedlemmer er stærkt bekymrede. 

Blandt andet sagde det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (JF) i februar til DR:

- Det er lige det her område, hvor de (russerne, red.) kan komme ned mod Storbritannien uset. Derfor er det en vigtig opgave rent forsvarsmæssigt, som Danmark har i den her sag. 

Afløseren brød også sammen

For som en midlertidig løsning har Forsvaret trukket Thetis-skibet 'Triton' fra kommandoen i Færøerne til Grønland for at afbøde konsekvenserne ved , at de to skibe ligger inaktive i Nuuk. 

Men før skibet fik overtaget opgaverne, fik det over 30 år gamle skib også tekniske problemer og måtte repareres. Det bekræfter Henrik Ryberg, chef for Søværnskommandoen over for DR

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der i disse dage er i Grønland, siger til Sermitsiaq, at en løsning på situationen kræver 'absolut største opmærksomhed'. Herunder også i forhold til at skaffe økonomien til eventuelle investeringer i at få skibene gjort sejldygtige igen. 

- I min verden kan vi jo ikke bruge måneder på det her. Det skulle gerne være sådan, at vi i løbet af marts eller allersenest april vil have operative skibe igen, siger Troels Lund Poulsen til Sermitsiaq

Søværnets inspektionsfartøjer af Knud Rasmussen-klassen

  • 'P570 Knud Rasmussen', bygget 2004-2005
  • 'P571 Ejnar Mikkelsen', bygget 2004-2005
  • 'P572 Lauge Koch', bygget 2014-2015
  • Længde: 61 m - Bredde: 14,6 m - Dybdegang: 5 m
  • Deplacement: 1.720 tons
  • Fart: 17 knob (ca. 31 km/t)
  • Aktionsradius: 3.000 sømil (5500 km)
  • Besætning: 19

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094