23948sdkhjf

Minister vil købe nye skibe til Arktis

Fire inspektionsskibe i Thetis-klasses skal udskiftes

Nye skibe er på vej til Arktis.

Sådan lyder meldingen fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen i et interview med det grønlandske medie KNR.

- Thetis-klassen, som er de skibe, der blandt andet sejler i og omkring Grønland og Færøerne, har jo efterhånden mange år på bagen. Det vil være oplagt at se på en udfasning af dem, siger Troels Lund Poulsen (V) til det grønlandske medie KNR.

Det skriver DR.

Det er forsvarets fire inspektionsskibe i Thetis-klassen, der står for udskiftning, siger han. 

Dermed er der tale om lidt af en kovending, fordi Forsvarsministeriet tidligere har planlagt såkaldt livstidsforlængende vedligehold af skibene.

Skibene patruljerer omkring Grønland og Færøerne og er med til at opretholde rigsfællesskabets suverænitet, ligesom de foretager fiskeriinspektioner, deltager i søredningsopgaver samt støtter civile myndigheder og lokalsamfundet, oplyser forsvaret.

Thetis-klassen

  • Inspektionsskibene af Thetis-klassen patruljerer ved Grønland og Færøerne året rundt. De hævder Danmarks suverænitet, foretager fiskeriinspektioner, deltager i søredningsopgaver samt støtter civile myndigheder og lokalsamfundet.
  • Skibene hedder: HDMS Thetis, HDMS Triton, HDMS Vædderen og HDMS Hvidbjørnen
  • Inspektionsskibene er forstærkede, så de kan sejle i isfyldte farvande og bryde is på op mod én meters tykkelse. Inspektionsskibene har en MH-60R Seahawk om bord som støtte, når de løser opgaver.
  • Inspektionsskibe har også i flere tilfælde været brugt til opgaver uden for det arktiske område. Skibene har blandt andet beskyttet nødhjælpsskibe ved Afrika, været kommandoskib for NATOs stående minerydningsstyrker samt sejlet jorden rundt som ekspeditionsskib under den store Galathea-ekspedition i 2006-2007
  • Inspektionsskibene er bevæbnet med en 76 mm kanon og et tungt maskingevær. De fire skibe er bygget i perioden fra 1989 – 1992. HDMS Thetis var det første af skibene, der indgik i aktiv tjeneste – det skete 1. juli 1991.

Kilde: Forsvaret

Troels Lund Poulsen er i disse dage i Nuuk blandt andet for at diskutere patruljering af det arktiske område. 

Den grønlandske politiker Mariane Paviasen har forud for besøget krævet, at de danske politikere finder penge til nye skiber, fordi de fire Thetis-skibe er slidt ned.

Slidt ned

DR har i de seneste måneder afdækket, at skibene i Thetis-klassen ikke længere synes fit til deres opgave.

Mediet har berettet om, at skibene har svært ved at patruljere de rette antal dage, og har svært ved at finde besætning til fartøjerne. 

I et internt notat fra Forsvarsministeriet kom det frem, at planen var at livstidsforlænge skibene og altså ikke skifte dem ud. Noget, der vakte undren i Forsvaret, der længe har kendt til de kritisable forhold med skibene.

Nu mener forsvarsministeren altså, at skibene skal skiftes ud.

Kommenter artiklen (6)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078