23948sdkhjf

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Der er ikke grundlag for at forfølge en straffesag, så efterforskning af Nord Stream-sprængninger indstilles

Københavns Politi og Politiets Efterretningstjenestes (PET) fælles efterforskning af sprængningerne af Nord Stream-rørledningerne indstilles.

Det oplyser politiet i pressemeddelelse.

Der er ikke det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag, lyder begrundelsen.

- De danske myndigheder har undervejs i efterforskningen samarbejdet med relevante udenlandske partnere. Der har været tale om en kompliceret og omfattende efterforskning.

- Myndighederne kan på baggrund af efterforskningen konkludere, at der var tale om forsætlig sabotage af gasledningerne. Det er samtidig vurderingen, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark, lyder det i pressemeddelelsen.

Sagen kort - Nord Stream 2

Ødelagte gasrørledninger er en slags motorveje til at sende naturgas mellem Rusland og Europa. 

Da der 26. september 2022 blev konstateret lækager på de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2, var det umiddelbart vurderingen, at der var tale om bevidste handlinger.

Flere lande satte undersøgelser i gang. Men mandag oplyser Københavns Politi, at den fælles efterforskning mellem politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) af sprængningerne indstilles.

Myndighederne konkluderer, at der var tale om forsætlig sabotage af gasledningerne. Det er dog samtidig vurderingen, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark.

Men hvad er Nord Stream 1 og 2, hvor går de fra og til, og hvor mange skal rørledningerne forsyne med gas?

  • Nord Stream 1 og 2 er to gasledninger, som hver består af to parallelle rørsystemer, der er sat sammen af omkring 100.000 rørelementer à 12 meter.
  • Nord Stream 1 løber fra Vyborg, der ligger i det vestlige Rusland tæt ved grænsen til Finland. Gasledningen ender i Lubmin, der er en by i det nordøstligste Tyskland.
  • Nord Stream 1 drives af selskabet Nord Stream AG, hvor det russiske gasselskab Gazprom ejer 51 procent. Den russiske stat er majoritetsaktionær i Gazprom, som er børsnoteret i Moskva.
  • Nord Stream 1 har en årlig kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas.
  • Nord Stream 1 blev lukket et par gange hen over sommeren 2022, angiveligt på grund af tekniske problemer, og kapaciteten blev reduceret. 5. september blev forbindelsen lukket på ubestemt tid.
  • Nord Stream 2 løber fra Ust-Luga, der ligger i det vestlige Rusland nær grænsen til Estland, til Lubmin i Tyskland. Rørledningen er ligesom Nord Stream 1 omkring 1200 kilometer lang.
  • Gazprom har også aktiemajoritet i selskabet, der driver Nord Stream 2. Her hedder selskabet Nord Stream 2 AG.
  • Gasledningen skulle ligeledes kunne transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas, men er aldrig taget i brug. Tilsammen skulle Nord Stream 1 og Nord Stream 2 kunne forsyne over 50 millioner europæiske hjem.
  • 22. februar 2022 besluttede Tyskland at bremse processen med at godkende rørledningen. Inden Tyskland besluttede ikke at godkende ledningen, var den blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas.

Kilder: Nord Stream, dpa, Information, Energistyrelsen og Reuters.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078