23948sdkhjf

Hanstholm bliver hjemhavn for seks CSOV-skibe

Havnen har indgået aftale med dansk-norsk offshorevirksomhed

Fredag morgen har et nyt skib lagt til i Hanstholm Havn. 

I sig selv ikke en banebrydende begivenhed, hvis ikke det var fordi, at det markerer starten på en helt ny offshore-aftale i det nordvestlige hjørne af Danmark.

Hanstholm Havn har indgået en aftale med Integrated Wind Solutions (IWS), der er en dansk-norsk koncern, som tilbyder serviceløsninger til havvindmølleparker.

Aftalen vidner om, at Hanstholm Havns udbyggede rammer og geografiske placering er interessant for vindindustrien. Det er derfor også vigtigt, at vi er skarpe på, hvordan vi bedst kan opfylde industriens behov Søren Zohnesen, havnechef, Hanstholm Havn

Det betyder, at seks serviceskibe fremover har hjemhavn i Hanstholm, og det første ankom altså fredag morgen. De øvrige fem følger trop i løbet af et par år.

Det oplyser Thisted Kommune i en pressemeddelelse.

Bygget i Kina

Skibet, der bærer navnet ’IWS Skywalker’, vil den kommende tid blive klargjort og døbt i Hanstholm Havn, hvorefter det er klar til at sætte kurs mod serviceopgaver på Europas største havvindmøllepark på Dogger Bank.

’IWS Skywalker’ afgik i slutningen af december fra det kinesiske skibsværft CMHI Haimen Shipyard, hvor det netop er bygget færdig. De øvrige fem IWS-skibe er efter planen sejlklare fra værftet i Kina inden for et par år – og bliver leveret løbende.

De mange virksomheder på og omkring havnen spiller også en rolle, da de har potentiale til at indgå i mobilisering og planlægning af større drift- og vedligeholdelsesopgaver for IWS Jesper Uhre Larsen, direktør i IWS Services A/S,

Alle seks IWS-skibe skal efter planen lejes ud til service- og vedligeholdelsesopgaver ved offshore havvindmølleparker rundt i Europa. De er alle hybridskibe af typen ’Walk-to-Work’, der er specialbyggede til effektive offshore-operationer. 

Ombord har hvert skib en indbygget gangbro, der kan agere serviceplatform på havet ved at skabe forbindelse mellem skib og mølle så serviceteknikere kan bevæge sig sikkert mellem skib og mølle.

Hjemme i Hanstholm

Rollen for Hanstholm Havn er at stå klar som fast tilknytningshavn, når de seks IWS-skibene skal have udført serviceopgaver ombord eller mobiliseres til nye opgaver ved offshore havvindmølleparker på det europæiske marked. 

Her kigger IWS især mod UK, Tyskland, Frankrig, Polen og Danmark, hvor koncernen finder Hanstholm interessant på grund af sin strategiske placering og umiddelbare nærhed.

- Det vigtigste for et samarbejde mellem IWS og Hanstholm Havn er den fleksibilitet, som havnen kan tilbyde, og som gør det muligt at udvide vores aktiviteter i takt med leveringen af vores flåde og de serviceprojekter, der kommer til. Her spiller de mange virksomheder på og omkring havnen også en rolle, da de har potentiale til at indgå i mobilisering og planlægning af større drift- og vedligeholdelsesopgaver for IWS,  direktør i IWS Services A/S, Jesper Uhre Larsen.

- Derudover er det også et vigtigt parameter, at havnen kan levere grøn strøm til vores skibe, fordi IWS udelukkende beskæftiger sig med aktiviteter, der omhandler vedvarende energi, ligesom de seks skibe i IWS-flåden alle bliver hybridskibe, der kan sejle på strøm.

Samarbejde matcher havnens profil

Aftalen med IWS har stor betydning for Hanstholm Havns udvikling, hvor fiskeriet i stigende grad ventes at få følgeskab af projekter inden for gods og grøn omstilling:

- Vi er meget glade for den interesse, som IWS viser havnen. Det vidner om, at Hanstholm Havns udbyggede rammer og geografiske placering er interessant for vindindustrien. Det er derfor også vigtigt, at vi er skarpe på, hvordan vi bedst kan opfylde industriens behov, siger Havnechef Søren Zohnesen.

Også borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen, er meget forventningsfuld over, hvilke havneaktiviteter aftalen med IWS kan være startskuddet til:

- Hanstholm Havn rummer uden tvivl et stort potentiale, når vi taler projekter for grøn omstilling, hvilket aftalen med IWS kun bekræfter. Vi oplever lige nu en stor bevågenhed, hvor mange muligheder kan være med til at forme en spændende fremtid for havnen, siger han. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094