23948sdkhjf

Se billederne: 'Iver Huitfeldt' på plads i Det Røde Hav

Den danske fregat 'Iver Huitfeldt' er vel ankommet til De Røde Hav, hvor den skal indgå i Operation Prosperity Guaridan.

Mandag stævnede fregatten ud fra kajen i Korsør, og den 8. februar om morgenen kunne den sejle igennem Suezkanalen og indtage sit patruljeområde i Rødehavet.

Det oplyser Forsvaret.

Undervejs har skibet fået fyldt sine brændstoftanke ved en såkaldt ”Replenishment at Sea” – i dagligt tale kaldet RAS, hvor tankningen gennemføres ved at overføre en kraftig brandstofslange fra et tankskib til Iver Huitfeldt. 

I dette tilfælde bistod en amerikansk tanker operationen, der varede et par timer.

Iver Huitfeldt fortsætter nu sin patrulje og integration med de øvrige krigsskibe, som bistår med at beskytte handelstrafikken i området.

xx

Det er langt fra første gang, at Danmark deltager med fregatter i internationale operationer. Flere gange har fartøjerne været indsat ved eksempelvis ved anti-pirateri-operationer ved Afrikas Horn samt ved Syrien og i Hormuzstrædet.

Danmark har typisk bidraget med fregatter i 'Iver Huitfeldt'-klassen, som består af de tre fartøjer: 'Peter Willemoes,' 'Niels Juel' og 'Iver Huitfeldt'.

Fakta: Iver Huitfeldt-klassen omfatter tre fregatter

  • Det skib, som Danmark sender til Det Røde Hav, er én af tre i sin klasse og er særligt egnet til luftforsvar.
  • Fregatten er et af de tre skibe i Iver Huitfeldt-klassen, som søværnet råder over.
  • De har base i Korsør og er opkaldt efter danske søhelte, nemlig "Iver Huitfeldt", "Peter Willemoes" og "Niels Juel". 
  • Skibene er bygget i perioden fra 2008-2011 og indgik i aktiv tjeneste i 2012.
  • Om bord har fregatterne både 76 og 35-millimeter-kanoner, torpedoer og missiler. De er også udrustet med langtrækkende radarsystemer og kan medbringe en helikopter.
  • Fregatterne af Iver Huitfeldt-klassen er specielt velegnede til luftforsvar og er for nyligt blevet udstyret med såkaldte SM2-missiler.
  • Besætningen på missionen i Det Røde Hav omfatter op mod 175 personer, og de skal være afsted i to måneder.
  • Danmark råder i alt over fem fregatter. De to øvrige er skibene Absalon og Esbern Snare, der tilhører Absalon-klassen.

Kilde: Forsvaret.

I denne operation skal fregatten 'Iver Huifeldt' deltage i Operation Prosperity Guardian (OPG), der skal sikre retten til fri sejlads i Det Røde Hav. OPG er etableret under den eksisterende amerikansk-ledede multinationale maritime koalition, Combined Maritime Forces (CMF).

30 angreb på to måneder

Houthi-bevægelsen har foretaget over 30 angreb på civile handels- og fragtskibe fra november og til nu. I januar besluttede den danske regering, at Danmark ville deltage i offensiven mod houthierne med en fregat.

- Det har afgørende betydning for både dansk og international skibstrafik og for udviklingen i regionen, at man kan sejle sikkert i området. Danmark bidrager allerede til den maritime sikkerhed i området, og regeringen ønsker at øge bidraget med indsættelse af en dansk fregat, udtalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen før nytår.

Danmark bidrager desuden med tre stabsofficerer til CMF, herunder en stabsofficer til OPG.

- Som en stor søfartsnation har vi et ansvar for at styrke den maritime sikkerhed. Det gør vi nu med fregatbidraget til den amerikanskledede koalition. Det kan ikke stå uimodsagt, når houthierne i en allerede skærpet sikkerhedssituation angriber international skibsfart, udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112