23948sdkhjf

Vikinger holder flyttedag: Snart kommer Thor i nye rammer

Når en god håndfuld pensionerede håndværkere mødes hver tirsdag eftermiddag i Doverodde, så har det indtil videre været for at bygge vikingeskibet Thor, limfjordssjægten Sif og for øjeblikket to pramme.

Men 1. marts skal ”vikingerne” være ude af deres nuværende værft.

Værftet skal væk for at gøre plads for et helt nyt værft, som kommer til at indgå i Thisted Kommunes projekt Naturlandsbyen, som vil forvandle Doverodde Købmandsgård til en aktivitetsdrevet landsby med specialbyggede natur- og friluftsaktiviteter.

- Lige nu går vi og sorterer og pakker ned, så vi kan blive færdige til 1. marts. En del får vi opmagasineret hos et medlem, mens andet bliver opmagasineret hos en landmand i området, forklarer formanden for Neessund Vikingeskibslaug, Hardy Olesen.

Han var i sin tid en af initiativtagerne til at bygge Thys helt eget vikingeskib Thor, inspireret af Skuldelev 5 fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Det tog de frivillige vikinger fra Thy et par år at bygge Thor, der siden søsætningen i 2005 har sejlet på togter i Limfjorden med laugets medlemmer hver torsdag i sommermånederne.


Det kommer Thor også til den kommende sommer, for mens byggeriet af Naturlandsbyen står på, så bliver sejlads den primære beskæftigelse for vikingeskibslauget.

- Efter planen skal byggeriet af Naturlandsbyen vare fra 1. marts og frem til juni 2025, hvor der bliver officiel indvielse. Så der går lige et års tid og et par måneder, før vi kan få vores værft tilbage i de nye rammer, siger Hardy Olesen.

Det bliver i et stort pakhus, hvor vikingeskibslauget får en del af pakhuset. Lige nu har medlemmerne kun arkitektens tegninger at kigge på og alle er enige om, at det bliver godt.

- Samtidig bliver vi jo en del af noget meget større, så det bliver spændende, siger Hardy Olesen.

Ifølge Thisted Kommunes beskrivelse, så handler Naturlandsbyen konkret om etablering af blandt andet naturværksted, kajakhotel, bålhytter, foreningshus og grejhaller. Alt sammen i nærhed og tæt på Statens Museum for Kunst Thy som siden 2018 har haft en selvstændig filial i gårdens store pakhus fra 1854.

SMK står for en årlig hovedudstilling og bidrager derudover med formidlingsaktiviteter året rundt. Og stedet står overfor en omfattende restaurering og nyopførelse af blandt andet pakhus og en velkomstbygning.

Projektet kan realiseres fordi kommunen har fået støtte af Nordea-fonden. Fonden har givet 53,4 mio. kr. Bevillingen går både til etableringen af selve anlægget af Naturlandsbyen, men også til understøttelse af aktiviteter i projektets første fem leveår.

Neessund Vikingeskibslaug ser frem til at blive en aktiv del af Naturlandsbyen, og har man lyst til at komme med ombord, så har lauget plads til flere medlemmer.

- Alle er velkommen, siger Hardy Olesen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093