23948sdkhjf

Ny rapport: Den blå branche hungrer efter arbejdskraft

Med alle de blå jobs om hjørnet, mangler der hænder til at løfte opgaven, slår ny COWI-rapport fast

Masser af arbejde, manglende hænder.

Det er langt fra en ny sang, men nu slår en ny COWI-rapport det fast med syvtommersøm: Der mangler i den grad hænder til den blå branche.

I en ny rapport har COWI set nærmere på beskæftigelsesbehovet, når der skal bygges havvindmølleparker, nye flådefartøjer og sættes handling bag ordene om CO2-fangst. 

Uden Det Blå Danmark kan vi skyde en hvid pind efter at opnå vores ambitiøse danske klimamål. Arbejdskraftsudfordringen i Det Blå Danmark er således ikke blot en udfordring for det enkelte rederi og den enkelte virksomhed Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier

Samtidig sammenligner rapporten Danmark med andres landes investeringer i forskning og udvikling, som er centralt for at udvikle fremtidens grønne løsninger.

Konkluderende viser rapporten et stort behov for beskæftigelse på tværs af både jobfunktioner og uddannelsesniveau, og at det vil kræve en stor indsats at få behovet dækket med kvalificeret arbejdskraft.

Flere offentlige investeringer

Rapporten får de tre organisationer Danske Maritime, Danske Rederier og CO-industri til at kalde på politisk fokus her og nu.

Der mangler offentlige investeringer i det maritime område, lyder det, hvis Danmark som nation skal have del i de mange investeringer og sikre væksten.

- Rederierne og den maritime industri er helt centrale i den grønne omstilling. Uden Det Blå Danmark kan vi skyde en hvid pind efter at opnå vores ambitiøse danske klimamål. Arbejdskraftsudfordringen i Det Blå Danmark er således ikke blot en udfordring for det enkelte rederi og den enkelte virksomhed, siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier.

- Det er en samfundsudfordring, som vi kun kan løse i fællesskab, og vi har brug for øget fokus på offentlige investeringer i den nødvendige infrastruktur, uddannelse og forskning, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

1000 års værk pr. skib

For CO2-fangst og havvindmølleparker viser rapporten et beskæftigelsesbehov på henholdsvis 894 årsværk og 21.489 årsværk i Det Blå Danmark i perioden 2023-2035. 

På forsvarssiden estimerer Danske Maritime, at det kræver 1.000 årsværk at producere første skib. Folketinget har indledende lagt op til at få bygget i alt seks nye patruljeskibe, som nu er på tegnebrættet.

De tre foreninger håber nu, at rapporten fra COWI nu kan indgå i det videre arbejde med at målrette og opgradere uddannelserne, sikre gode elev- og lærlingemuligheder, sikre gode muligheder for efter- og videreuddannelse, drøfte adgangen til udenlandsk arbejdskraft og i det hele taget tage alle midler i brug for at løse udfordringerne.

- På forsvarsområdet gør vi netop nu klar til at forsyne Søværnet med nye, topmoderne fartøjer, som bliver en markant opgradering på både funktionalitet og klimaaftryk. Vi har bedt om en langsigtet plan for udskiftning af Forsvarets mange ældre skibe, netop for at kunne sikre såvel de fysiske rammer som antallet af kvalificerede medarbejdere, siger Jenny Braat, administrerende direktør, Danske Maritime.

- Rapporten er et bidrag til at sikre den politiske forståelse af, at branchen på den ene side står klar til at løse en række store, vigtige opgaver, men samtidig har brug for politisk opbakning og målrettede investeringer. For manglen på arbejdskraft er en kæmpe udfordring, som vi kun kan løse sammen, tilføjer hun.

Hun bakkes op af Keld Bækkelund, formand for CO-industris maritime udvalg.

- Det Blå Danmark er en afgørende danske styrkeposition. Både den grønne omstilling og det nye forsvarsforlig kan sikre endnu mere fremgang i industrien, men det kræver helt afgjort flere faglærte, styrkede erhvervsuddannelser og et politisk fokus på god infrastruktur i og omkring vores havne, siger han.

Rapporten om behovet for blå beskæftigelse i Danmark

  • Rapporten bliver i dag fremlagt ved de tre organisationers fælles konference på Christiansborg med støtte fra Den Danske Maritime Fond. 
  • På konferencen bliver fremtidens beskæftigelsesbehov også belyst af erhvervsminister Morten Bødskov (S), Emilie Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og drøftet med erhvervsordførere Mette Reissmann (S), Charlotte Bagge Hansen (M), Katrine Robsøe (RV) & Louise Schack Elholm (V).

Rapporten med overblikket over behovet for de enkelte faggrupper kan læses her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125