23948sdkhjf

Aarhus forventer 45 krydstogtskibe på landstrøm

Aarhus har taget hul på en ny krydstogtssæson i landstrømmens navn

Årets første krydstogtskib har allerede besøgt Aarhus. 

Dermed er sæsonen 2024 skudt i gang, og det bliver første hele kalender år med landstrømsanlægget på kajen, der blev indviet sidste sommer.

Og havnen forventer sig meget af anlægget, fortæller Morten Kusk, der er Commercial Manager hos Aarhus Havn.

- Vi forventer, at op mod 75 pct. af de krydstogtskibe, der anløber krydstogtkajen, kobler sig til vores landstrømsanlæg i år. Det er virkelig en positiv udvikling, der understreger, at krydstogtrederierne ønsker og arbejder for den grønne omstilling, siger Morten Kusk.

Hvis der skulle være rederier, der fravælger Aarhus på grund af den nye afgiftsmodel, er det ikke noget, der får mig til at ligge søvnløs om natten Thomas Haber Borch, administrerende direktør i Port of Aarhus

Aarhus Havn forventer 60 anløb i år, og dermed forventer Morten Kusk, at 45 af disse vil koble sig på anlægget.

Ligger ikke søvnløs over afgiftsmodel

Og rederierne har i denne sæson fået en ekstra god grund til at benytte sig af strømmen på kajen.

Fra årsskiftet er der nemlig trådt en afgiftsmodel i kraft på havnen, der gør det dyrere for krydstogtskibe, der ikke kobler sig på landstrømsanlægget, at anløbe Aarhus.

Afgiftsmodellen betyder, at der pålægges en ekstra afgift på 75 øre pr. bruttoton til de krydstogtskibe, der anløber krydstogtkajen og ikke kobler sig på landstrømsanlægget.

En model havnens direktør er tilfreds med - også hvis det betyder, at nogle rederier vælger Aarhus fra som destination.

- Hvis der skulle være rederier, der fravælger Aarhus på grund af den nye afgiftsmodel, er det ikke noget, der får mig til at ligge søvnløs om natten, siger Thomas Haber Borch, administrerende direktør i Port of Aarhus. 

Men han forventer dog, at rederierne tager i mod tilbuddet om landstrøm.

- Det været vigtigt for os at være i løbende dialog med rederierne. Vi har fået positive tilbagemeldinger, og derfor er mine forventningerne da også, at vores nye afgiftsmodel ikke betyder færre krydstogtskibe til Aarhus, men tværtimod flere og ikke mindst flere tilkoblinger til landstrømsanlægget, siger han.

Aarhus Havn forventer i øvrigt at slå passagerrekord i år, selvom der er lidt færre anløb af krydstogtskibe. 200.000 gæster forventer at ankomme til Smilets By med krydstogtskib i sæsonen 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094