23948sdkhjf

Ny forening skal støtte snart 100-årigt motorskib

Kystmuseets gamle snurrevodskutter, HANSA af Skagen blev bygget på Nippers værft i 1924 og bliver således 100 år i år. Nu oprettes en ny forening til støtte for det gamle skib

Kystmuseets gamle snurrevodskutter, HANSA af Skagen blev bygget på Nippers værft i 1924 og bliver således 100 år i år. Nu oprettes en ny forening til støtte for det gamle skib.

Skagens ældste fiskerkutter ejes af Nordjyllands Kystmuseum, der i 1990 overtog kutteren, som var truet af ophugning. Siden har museet stået for restaureringen af den gamle kutter, der igen fremstår som da den blev bygget på Nippers Værft i Skagen i 1924.

I det daglige er det et lille hold af frivillige, der forestår arbejdet og sejladsen med Hansa. Her hygges hver torsdag formiddag enten med en sejltur eller arbejde med lakpensler og altid med en god historie eller to. Sidste vinter blev masterne taget af og renset i bund og påført olie, så de nu står blanke og flotte.

Stiftende generalforsamling

For at styrke det frivillige arbejde omkring Hansa stiftes der nu en forening, der har til formål at skabe aktiviteter omkring Hansa og indsamle midler til arbejdet på skibet og flere nye aktiviteter. Det er museets hensigt, at Hansa skal sejle så meget som muligt, også gerne rundt til fremmede havne, hvor skibets og fiskeriets historie kan formidles til så mange som muligt. Det vil være foreningen bag Hansa, der kommer til at stå for disse sejlture og aktiviteter og sejladserne med Hansa.

Kunne du tænke dig at være en del af besætningen, aktiviteterne og sejladsen med Hansa er der nu mulighed for at komme med ombord, når der torsdag d. 8. februar kl. 17.00 afholdes stiftende generalforsamling på Kystmuseet i Skagen. Her vil man fortælle om Hansa, arbejdet og aktiviteterne og drømmene for fremtiden for det 100 år gamle skib.

Hansa 100 år

Hansa er en typisk hajkutter udviklet til snurrevodsfiskeriet i Kattegat og Nordsøen. Af denne type kuttere var der i 1900-tallet hundredvis i havnene omkring Skagen, Strandby, Frederikshavn og Sæby. Voddet blev sejlet ud fra det lille dæk bag styrehuset og efterfølgende halet ind over siden med spillet. Besætningen på fire mand sov og spiste i det lille lukaf foran stormasten. Maden blev lavet på en primus, der stod i maskinrummet. Sådan foregik fiskeriet og livet på hundredvis af samme type kuttere fra Skagen i midten af 1900-tallet. I maskinrummet under styrehuset står en stor encylindret Hundestedmotor, som arbejde i døgndrift, når kutteren var i søen.

Hansa er således en af de få tilbageværende repræsentanter for det storfiskeri, der skabte og prægede havnebyerne langs Vendsyssels østkyst i 1900-årene. Senere på foråret, lørdag d. 25. maj vil Hansas fødselsdag blive fejret i Skagen havn

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109