23948sdkhjf

EU-flådestyrke vil patruljere i Det Røde Hav - Men hvem leverer krigsskibene?

Fortsat helt uvist, hvilke EU-lande som egentlig har tænkt sig at bakke op med flådefartøjer til den EU-indsats, som der netop er skabt enighed om

EU-landene er klar med en selvstændig militær indsats for at beskytte den vitale maritime handelsrute gennem Suezkanalen via Det Røde Hav. 

Og "klar til" skal i denne sammenhæng forstås således, at EU-landene mandag aften principielt set blev enige om at iværksætte en militær patrulje under fælles ledelse. 

Det er imidlertid fortsat særdeles usikkert, hvornår operationen skal gå i gang og hvilke EU-lande, som overhovedet har lyst til at bidrage med flådefartøjer, luftforsvarssystemer og mandskab til operationen. Som bekendt deltager både Danmark og Storbritannien i den USA-ledede operation Operation Prosperity Guardian lige som Holland i sidste uge deltog i USA's og Storbritanniens angreb på Houthi-baser i Yemen.  

- Vi blev i princippet enige om at påbegynde maritime EU-operationer og diskuterede mulighederne for dette, forklarede EU's udenrigschef, Josep Borrell, til en række internationale nyhedsbureauer efter udenrigsministermødet i Bruxelles mandag.

Han fortsatte:

- Vi mangler stadig at nå til enighed om, hvornår disse operationer skal begynde. 

Dansk opbakning

Fra dansk side er der hos brancheorganisationen Danske Rederier stor begejstring for det nye skridt. Ikke mindst i lyset af, at der fra EU-landene indtil videre har været en relativt begrænset vilje til at bidrage militært i Det Røde Hav. 

- Jeg håber, at aftenens melding fra Bruxelles vil få flere europæiske lande til at melde sig under fanerne, for der er ingen tvivl om, at det er et fælles ansvar at sørge for, at vores søfarende kan sejle trygt igennem Det Røde Hav, lyder det fra adm. direktør for Danske Rederier, Anne H. Steffensen.

Ifølge nyhedsbureauet DPA har diplomater sagt, at den maritime indsats ideelt skal iværksættes i starten af februar for at gøre op med houthiernes angreb.

De nuværende planer indebærer indsættelsen af europæiske krigsskibe og luftbårne varslingssystemer med et formål om at beskytte fragtskibe i regionen.

Der er dog ikke planer om at deltage i USA's angreb på houthierne i Yemen.

- Det er enormt positivt, at EU-landene her til aften endelig er blevet enige om at ville starte en maritim operation i Det Røde Hav. Nu glæder vi os til at se, hvordan operationen skal skrues sammen, og hvem der vil bidrage med hvad. Her er det selvfølgelig vigtigt at sikre koordination mellem de forskellige indsatser, lyder det fra Anne H. Steffensen. 

Risikoen for angreb i Det Røde Hav har fået mange rederier til at omlægge deres ruter. Det gælder blandt andet danske Mærsk.

Krigen i Gaza begyndte, efter at Hamas angreb Israel 7. oktober.

Jeg håber, at aftenens melding fra Bruxelles vil få flere europæiske lande til at melde sig under fanerne Anne H. Steffensen, adm. direktør, Danske Rederier
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109