23948sdkhjf

LEDER: Terrorister på land kan lamme søfarten

NETOP NU ER DER vel ingen anden branche i verden, der så massivt er påvirket af den aktuelle geopolitiske uro som søfarten. I Sortehavet sejler handelsskibene i mineret farvand på ruten mod ukrainsk havn for at laste kornprodukter. Og i Det Røde Hav sender Houthi-militsen misiler eller sødroner afsted mod skibe ejet af vestlige rederier.

ALT DETTE KAOS fortæller lidt om den alvorlige situation, som branchen befinder sig midt i. Rederibranchen er tumlet hovedkulds ind i et 2024, som desværre ser ud til at blive en hård omgang for rederierne. Hvis der er én vigtig ting, som vi har lært af Ruslands invasionskrig af Ukraine, så er det, hvor let det er at uskadeliggøre et mål til søs. Alene ved hjælp af missiler og sødroner - opereret og affyret fra land - er det lykkes for Ukraine at ramme og uskadeliggøre det ene svært bevæbnede russiske flådefartøj efter det andet i Sortehavet. Vi kan sende alle mulige internationale flådekontingenter til Det Røde Hav, som vi vil. Hvis nogen beslutter sig for at bevæbne fjendtlige kræfter på land med de rette våbensystemer, vil de kunne rette det ene dødelige stød mod den civile skibstrafik efter det andet.

HVOR VI FOR BLOT ganske få siden diskuterede, hvordan et containerskib, der satte sig på tværs i Suez Kanalen kunne blokere for udvekslingen af varer mellem kontinenterne, er det nu langt mere alvorligt. Nu er det deciderede krigshandlinger, der helt konkret afskærer skibstrafikken fra den primære handelsrute mellem Asien og Europa. Desværre må man slå fast, at skibenes frie bevægelighed på verdenshavene i stigende grad er på vej til at blive en handling, der kræver tungt bevæbnet militær beskyttelse. Det er et ildevarslende tegn.

FOR BLOT ET ÅR siden var det pirattruslen omkring Afrika, som vi frygtede, og som skulle håndteres med militær beskyttelse. Nu taler vi om militær beskyttelse af den sårbare civile skibstrafik i en helt anden liga.

Desværre må man slå fast, at skibenes frie bevægelighed på verdenshavende i stigende grad er på vej til at blive en handling, der kræver militær beskyttelse
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078