23948sdkhjf

Forsvarschefer på luksus-rejse inden skibsaftale

Inden Forsvaret indgik købsaftale om skibe, sendte sælgernes brancheforening ifølge Politiken forsvarscheferne på luksusrejse

Tre chefer fra Forsvaret var i maj på en luksusrejse til Singapore, der blev betalt af Naval Team Denmark, som er brancheforening for en række af landets største forsvarsvirksomheder.

To måneder efter rejsen indgik forsvarsafdelingerne, som cheferne er ansvarlige for, en indkøbsaftale for fem milliarder kroner med to medlemmer af Naval Team Denmark.

Det skriver Politiken.

Der er tale om de to chefer Jakob D. Rousøe og Torben Mikkelsen. Mikkelsens sekretariatschef var ifølge avisen også med på turen, men er ikke blevet navngivet i artiklen.

Rousøe er chef for den maritime afdeling af Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Det er den styrelse, som står for at købe udstyr til de danske soldater og det danske forsvar.

Mikkelsen er chef for Forsvarets Skibsprogram, som blev oprettet sidste år og har til opgave at planlægge og koordinere fremtidige skibsprojekter.

51.000 kr.

I maj blev de to chefer og Mikkelsens sekretariatschef sendt på luksusrejse til Singapore af Naval Team Denmark. Ifølge Politiken løb regningen for femstjernede luksushoteller og fly alene op i mere end 51.000 kroner.

To måneder senere blev der lavet indkøbsaftale for fem milliarder kroner med de to Naval Team Denmark-medlemmer Terma, som producerer våben, og OMT, som er en flådedesignvirksomhed, samt PensionDanmark.

Ifølge Politiken er ordren en af de største på området i nyere tid.

Cecilie Fanøe Petersen, som forsker i direkte tildeling af offentlige midler ved Copenhagen Business School (CBS), siger til avisen, at hun "ser klare habilitetsproblemer i sagen".

- Når man modtager og får betalt en rejse, der helt tydeligvis også bærer præg af at indeholde luksuriøse elementer, er det i strid med habilitetsreglerne, siger hun.

Ikke en gave

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse afviser over for Politiken, at Jakob D. Rousøes rejse skulle være i strid med habilitetsreglerne. Styrelsen siger desuden, at rejsen til Singapore ikke kan betragtes som en gave.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i første omgang bedt om en redegørelse om sagen fra Forsvarskommandoen og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), skriver avisen.

Søndag beder forsvarsordførerne fra De Konservative, SF og Radikale Venstre forsvarsministeren Troels Lund Poulsen (V) om at udrede sagen om betalte rejser til officerer i Forsvaret.

- Det går jo ikke, siger SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, til Politiken.

- Forsvaret, ministeriet og diverse styrelser skal selvfølgelig overholde reglerne. Det er ikke nogen hemmelighed, at der igennem de seneste år har været en lang række skandalesager, som omhandler både indkøb og forvaltning på forsvarsområdet. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111