23948sdkhjf

Norsk orlogskaptajn: Kystvagten i hælene på mistænkt, kinesisk skib

Det kinesiske skib, der er mistænkt for at forårsage gasrørslækagen mellem Finland og Estland for knap tre uger siden, er sidenhen blevet skygget af de norske myndigheder.

Sådan lyder den skråsikre melding fra den norske orlogskaptajn og forsker Tor Ivar Strømmen.

Det skriver det norske medie TU på baggrund af informationer fra VG.

- Jeg er helt sikker på, at "New New Polar Bear" blev skygget af kystvagten. Vi har blandt andet Marine Traffic, som viser at Kystvagten lå i hælene på skibet, og andre oplysninger underbygger det også, siger forsker på ved Sjøkrigskolen Tor Ivar Strømmen til det norske medie VG.

Han mener, at allierede har varslet de norske myndigheder om fartøjets tilstedeværelse i norsk farvand, og at kystvagten derefter har sat ind.

Gasrør og telekabel

Tidligt den 8. oktober blev gasrørledningen Balticconnector og et telekabel beskadiget. Finske efterforskere mistænker, at der kan være tale om sabotage.

- Bevægelserne fra skibet "Newnew Polar Bear", der sejler under Hongkongs flag, passer med tidspunktet og placeringen, hvor gasrørledningen blev beskadiget, skriver Centralkriminalpolisen (CKP) i Finland.

CKP er en finsk politiafdeling, der blandt andet efterforsker kriminalitet, der kræver samarbejde med udenlandsk politi.

I følge Reuters skulle den norske kystvagtskib "Sortland" have skygget skibet i cirka 15 timer, mens det sejlede ud for den norske kyst ved Vestlandet.

Jonny Karlsen ved det norske forsvars operative hovedkvarter (FOH) har givet en generel udtalelse til avisen. 

- Uden, at vi vil gå i detaljer i sagen, kan vi sige, at en del af det øgede beredskab vil sikre et fortsat godt overblik og tilstedeværelse i vores havområder. Beskyttelse af vores olie- og gasinstallationer i Nordsøen har høj prioritet, siger Karlsen til VG. 

Manglende anker 

De finske myndigheder har mistanke om, at det kinesiske containerskib 'New New Polar Bear' kan have slæbt sit anker efter sig og beskadiget Balticconnector-gasrørledningen og fiberkabler natten til den 8. oktober.

 Den 24. oktober meddelte det finske politi, at et anker var blevet fundet og rejst på havbunden tæt på den beskadigede Balticconnector-gasrørledning.

Det kinesiske containerskib blev samme dag observeret i Arkhangelsk i det nordlige Rusland. Så manglede et af to ankre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.502