23948sdkhjf

Norske politikere kræver hård kurs mod russisk 'forskningsskib'

En tilsyneladende uskyldig ansøgning om et forskningstogt i norsk farvand er pludselig blevet en sikkerhedspolitisk problemstilling i Norge

En blank afvisning. 

Det bør være svaret til en russisk forskningsinstitution, der planlægger at sende et forskningsskib på togt tæt på norske Svalbard. 

Det skriver det norske nyhedsmagasin Teknisk Ukeblad. 

Forskningsskibet 'Akademik Mstislav Keldysj' skal efter planen lave videnskabelige undersøgelser i Barentshavet i dét, som i den internationale maritime havret bliver betegnet som Norges eksklusive økonomiske zone i perioden mellem 4. og 18. december.   

Togtet ville i givet fald betyde, at russerne ville få adgang til at lave undersøgeler i et område, hvor der ikke bare løber et fiberkabel til Svalbard på havbunden, men hvor Norge også driver olie/gas-felterne Snøhvit, Goliat og Johan Castberg.

Rusland ansøgte allerede tidligere på året de norske myndigheder om tilladelse - og fik tilladelsen - til forskningstogtet, som oprindelig skulle have fundet sted i løbet af sommeren, men som af ukendte grunde blev udskudt.  

Men nu skal tilladelsen tilbagekaldes, lyder det fra flere sider i Stortinget. 

- I den nuværende sikkerhedspolitiske situation er dette ikke en risiko, som Norge bør løbe. Vi bør kalkulere med, at der er en reel risiko for, at dette togt har andre formål en blot forskning, lyder det fra tidligere udenrigsminister Ine Riksen Søreide, som i dag er leder af Udenrigs- og Forsvarsudvalget i Stortinget, til Teknisk Ukeblad.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.399