23948sdkhjf

Ministerbesøg i Hanstholm: Lokale fiskere bekymret over overvågning

Danmarks nye fiskerikontrolskib Nordsøen har hjemme i Thyborøn, men kontrolskibet fra 2022 er ofte i Hanstholm i forbindelse med kontrolopgaver i Skagerak og Nordsøen.

Mandag havde skibet besøg af fiskeri-, landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen (V).

Han fik chancen for at opleve, hvordan den moderne fiskerikontrol fungerer - ikke mindst ombord i et nyt topmoderne 64 meter langt skib bygget til opgaven.

Et kontrolbesøg var aftalt med HM 17 Inger Kristine fra Thorupstrand, som benytter Hanstholm som hjemhavn. Skibet lå halvanden time nord for Hanstholm på en plads med rødspætte- og isingfiskeri.

I Nordsøens bomstærke boarding-speedbåd blev mininisteren, iført overlevelsesdragt, fragtet over til Inger Kristine, der netop havde taget fangsten ombord.

Skipper Rasmus Olsen vidste godt, at kontrollen og ministeren kiggede forbi.

Varede 10 minutter

Desværre blev besøget kun på 10 minutter mod de ellers planlagte 30 minutter.
Men Rasmus Olsen roser alligevel ministeren for, at han vil tage ud og se fiskernes dagligdag med egne øjne og den kontrol, som fiskerne er underlagt.

- Jeg har ikke noget imod den almindelige kontrol. Den kan vi leve med. Vi har et godt forhold til fiskerikontrollen, som vi ofte taler med i havn. Og det er et år siden, vi sidst blev kontrolleret på havet.

Men kameraovervågning ombord og de nyeste droner, der ankommer uanmeldt og pludselig hænger over skibet ude på fiskepladsen, er at gå for langt i kontrollen, lyder fra Rasmus Olsen, der fik en lille snak med ministeren, hvor han fik luftet sin bekymring for den øgede overvågning.

- Vi har oplevet, at der pludselig hang en drone over vores skib. Det, må jeg sige, er ubehageligt og føles krænkende.

Den del af kontrollen og kameraer må gerne forblive et forsøg og aldrig gennemført som en ny kontrolmåde i stedet for den almindelige kontrol, fortæller Rasmus Olsen, der synes det er udtryk for en urimelig mistænkeliggørelse af fiskerne.

Skal være målrettet

Inden ministeren igen klatrede over i den ventende boardingbåd, fik Rasmus Olsen givet budskabet til ministeren, at der gerne måtte skæres ned i mængden af regler og regulativer for fiskeren.

Tilbage ombord på Nordøen ventede journalister, TV-kameraer og interviews, indtil skibet atter lå i Hanstholm Hanstholm Havn.
Til journalisterne kunne ministeren ikke love mindre kontrol.

- Men kontrollen skal være målrettet der, hvor udfordringerne er.
Og omkring overvågning, så lander en evaluering af den forsøgesperiode med kameraer der har været i gang, snart på mit skrivebord. Jeg hører, at især små og mellemstore fiskefartøjer er kritiske over for overvågningen med kameraer. Det har jeg forståelse for og lytter til. Mens de større skibe er mere positive omkring overvågning og måske synes. at det kan løse nogle af de problemer, de står i, lød det fra fiskeriminsteren, der fik en solid tur over bølgerne, da vinden havde taget til i løbet af dagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125