23948sdkhjf

Gasledning ført under Guldborg Sund

En teknisk kompliceret del af projektet er nu gennemført

Anlægsprojektet Grøn Gas Lolland-Falster nåede en milepæl, da gasrørledningen i sidste uge blev trukket igennem en 1500 meter lang underboring af Guldborg Sund mellem Lolland og Falster.

- Underboringerne er en teknisk kompliceret del af projektet, blandt andet fordi vi trods grundige forberedelser ikke kan være helt sikre på, hvad vi støder ind i undervejs. Vores team har nu gennemført tre farvandskrydsninger ud af tre på første forsøg – det kan ikke gøres bedre, udtaler Claus Poetzsch, der er projektchef for Grøn Gas Lolland-Falster, i en pressemeddelelse.

40 meter under havets overflade

Tidligere på sommeren er gasrøret ført gennem Grønsund – mellem det nordlige Falster og Farø – og gennem Færgestrøm – mellem Farø og Sjælland.

Farvandskrydsningerne foregår ved, at maskiner borer sig vej gennem undergrunden cirka 40 meter under havets overflade. Hullet udvides med et større bor, og til sidst trækkes det sammensvejsede rør gennem boringen.

Næste skridt i forbindelse med krydsningerne af farvandene er allerede i fuld gang. Det er de såkaldte tie-ins, hvor rørene fra farvandskrydsningerne forbindes med de rør, der er lagt på landjorden.

Rørledningen på Falster er således allerede forbundet med rørledningen i Grønsund, og projektchefen forventer, at de øvrige tie-ins bliver udført inden for den kommende måneds tid.

Klar til drift næste år i august

Anlægsarbejdet på Grøn Gas Lolland-Falster skrider godt fremad i det fine efterårsvejr. Energinet står for den del af gasrørledningen, der strækker sig fra Nørre Alslev på Falster og op til kompressorstationen i Everdrup mellem Rønnede og Næstved.

- Projektet kører planmæssigt. Der er altid udfordringer på sådan et stort anlægsprojekt, men vi løser dem undervejs. Samlet set er vi cirka 60 procent igennem anlægsarbejderne på landentreprisen. Vi vurderer, at vi som planlagt kan sætte gas på gasrørledningen næste sommer og være klar til at gå i fuld drift i slutningen af august, siger Claus Poetzsch.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125