23948sdkhjf

Christiansborg om specialrute til Esbjerg Havn: Betal selv

Christiansborg mener, at det er branchens eget problem, hvis vindmølletransport kræver specialrute

Sydvestjyske kommuner ligger i kamp med Christiansborg om en ny rute for kæmpe vindmølledele. Kommunerne vil have Christiansborg til at betale, men Slotsholmen nægter.

Vindmølledelene, som bliver udskibet i Esbjerg, bliver blandt andet produceret i Give og Brande. Turen fra de to byer har tidligere kunne lade sig gøre med nød og næppe, men delene er nu blevet så store, at de kræver 12 meter brede vogntog, og der er ikke længere plads på almindelige veje. Det skriver JydskeVestkysten.

Derfor vil de fire kommuner Esbjerg, Vejle, Billund og Brande have anlagt en specialkorridor til de gigantiske vindmølledele. Kommunerne har oprettet deres egen interesseorganisation med navnet "Særtransportkorridorer i Jylland", og sammen med vindmølleindustrien og transportører har de bestilt og betalt den nye rapport, som er sendt til transportminister Thomas Danielsen (V) for få dage siden.

Vi har ikke afvist at bidrage fra kommunens side, og det har havnen heller ikke, men det kræver, at staten anerkender, at det er en national opgave at sikre, at denne industri kan producere i Danmark Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg

I rapporten foreslås nyanlæg af forskellige ruter gennem det jyske landskab, og kommunerne, transportørerne og Vestas vil have Christiansborg til at betale eller i hvert fald bidrage.

30.000 arbejdspladser på spil

Esbjerg Kommune hævder, at op mod 30.000 arbejdspladser er på spil, hvis Christiansborg ikke anerkender vindmølletransport som en ”national opgave”.

- Vi har ikke afvist at bidrage fra kommunens side, og det har havnen heller ikke, men det kræver, at staten anerkender, at det er en national opgave at sikre, at denne industri kan producere i Danmark - og dermed må staten skulle holde for. Virksomhederne vil også gerne bidrage - de bruger jo mange penge på midlertidige løsninger, som kunne undgås, hvis der var en permanent kørevej i stedet. Men staten er nødt til at finde størstedelen af pengene, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til JydskeVestkysten.

To transportministre, Benny Engelbrecht i 2021 og Trine Bramsen i 2022, har givet samme svar til kommuner og vindmøllebranchen. Både ansvar og betaling for ændringer af vejnettet, elledninger, træer påhviler branchen selv.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og transportminister Thomas Danielsen (V) mødes i dag fredag for at drøfte vindmølle-problemet i Sydvestjylland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109