23948sdkhjf

Mærsk-ejet kapitalfond tjener penge, bare ikke så mange som tidligere

I første halvår 2023 har Navigare Capital Partners et overskud på 4,2 mio. kr. I samme periode sidste år var overskuddet 80 pct. højere

I første halvår af 2023 havde Navigare Capital Partners 23,1 mio. kr. i indtægter fra administration af fondsmidler, og det kostede Navigare 17 mio. kr. at udføre denne opgave. 

Lægger man dertil et minimalt tab på valutakurser, almindelige afskrivninger og skat lander man på et overskud på 4,2 mio. kr.

I samme periode sidste år var overskuddet på 7,5 mio. kr., og differencen på 3,3 mio. kr. mellem første halvår 22 og første halvår 23 skyldes primært færre indtægter fra administration af fondsmidler (1,8 mio. kr.) og øgede udgifter til denne administration (1,4 mio. kr.).

Selv betegner kapitalfonden resultatet "som forventet”. Resultatet i første halvår 2023 svarer til en 24 procents forrentning af arbejdsindsatsen.

Lav-risiko-fond

Navigare Capital blev stiftet som en kapitalfond i 2017 af Robert Mærsk Uggla sammen med fire partnere og råder over en flåde af container- og fragtskibe, som selskabet lejer ud til rederier. Fondens samlede kapital og aktiver var i 2022 opgjort 7,7 mia. kr.

Navigare Capital Partners er kendetegnet ved, at dens portefølje af skibe er bred og har ”en lav korrelation”. Med lav korrelation menes, at charterindtægterne fra fondens skibe ikke svinger i takt. Falder charterindtægterne på en skibstype i kapitalfondens skibsportefølje, stiger prisen på en anden skibstype.

En lav korrelations-investeringstrategi skaber måske ikke rekordoverskud, men til gengæld er indtjeningen stabil, og risikoen for store tab er lille. 

I porteføljen finder man da også de fleste større kommercielle skibstyper. Eneste markante undtagelse er færger og krydstogtskibe.

Livrem-og-seler-finans

Kapitalfondens konservative strategi afspejles også i dens finansielle position. Egenkapitalen er placeret i likvide midler og er således skærmet mod udsving på de finansielle markeder. 

Al fakturering foregår i dollars, og selv udsving i dollaren har Navigare forsikret imod. Navigare betaler for at veksle til en fast kurs i fremtiden.

Lars-Erik Brenøe var til en begyndelse bestyrelsesformand for Navigare Capital, og Brenøe var i øvrigt i 19 år personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller. I 2022 forlod Brenøe bestyrelsen, som nu ledes af Martin Nørkjær Larsen, der samtidig er CFO i APM Holding.

Navigare Capital Partners har adresse på Strandvejen 70 i Hellerup nord for København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266