23948sdkhjf

Kræver millioner af Odense Havn: Nu begynder langvarig strid ved landsretten

Blue Water Shipping og Odense Havn tørner sammen i principiel sag om tocifret millionkrav

Østre Landsret påbegynder onsdag ankesagen i en efterhånden mangeårig strid mellem Odense Havn og Blue Water Shipping.

Shippingvirksomheden har afkrævet havnen erstatning på 28,1 mio. kr. for ifølge Blue Water Shipping ulovligt at have drevet havnevirksomhed og stjålet kunder fra virksomheden. 

Men sidste år lod Sø- og handelsretten sagen falde ud til havnens fordel - i hvert fald når det angår erstatningsspørgsmålet.  

Retten bestred ikke Trafikstyrelsens afgørelse. Men fandt, at Blue Water Shipping ikke havde bevist, at de pågældende opgaver ville være gået til Blue Water Shipping, hvis havnen ikke havde udført arbejdet. Retten mente at andre virksomheder også kunne have vundet opgaverne.

Da Blue Water Shipping har anket, skal den civile strid så gennem en ny runde ved en højere retsinstans. 

Blue Water Shipping har anket erstatningsspørgsmålet, men ikke skyldsspørgsmålet, som jo nu er afklaret i to omgange til ugunst for Odense Havn. 

Tilbage til 2014

Sagens kerne er en kontrovers, som går helt tilbage til 2014. Dengang købte Odense Havn nemlig Lindø Industripark af Mærsk-koncernen og overtog opgaven med at drifte havnekraner og losning og lastning  af skibe. 

En opgave, som Blue Water Shipping ellers siden 2011 havde stået for alene.

Blue Water Shipping kaldte det i strid med havneloven, og mente, at det kostede kunder at en offentlig instans ifølge Blue Water Shipping gik ind og konkurrerede med virksomheden.

Havnen afviste pure at have gjort noget galt, og da parterne ikke kunne enes, endte de i retten i 2017 og med en dom i februar 2022.

Her lød afgørelsen, som nævnt, at Blue Water Shipping ikke havde løftet bevisbyrden tilstrækkeligt for at få erstatning fra havnen. 

Blue Water Shipping blev pålagt at betale sagens omkostninger.

En dom, som udløste ros fra havnen og skarp kritik fra Blue Water Shipping, der kaldte det for "offentligt opgavetyveri", og som måneden efter ankede til landsretten.

Sagen begynder som civil sag torsdag ved Østre Landsret i København. Der er afsat tre retsdage, hvor den sidste afvikles på mandag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094