23948sdkhjf

Fire års arbejde på den store bro: Her er prisen

Det tog lige så lang tid at reparere broen, som det i sin tid tog at bygge den

Da brobyggerne tilbage i 1970'erne sørgede for at gøre Limfjordsøen Mors landfast med Salling, tog det dem fire år at bygge det, der skulle komme til at hedde Sallingsundbroen.

Nu 45 år senere har det igen taget fire år at arbejde med broen. Denne gang har der dog været tale om en gennemgribende renovering af den gamle dame. Den renovering lakker mod enden og ventes færdig i november.

Men hvad har det så kostet skatteyderne? Den samlede pris løber op i over 100 mio. kroner.

Det kostede 32 millioner kroner plus moms, at betonen på broen var i så dårlig stand, at Vejdirektoratet måtte lade sin hovedentreprenør, Arkil A/S, støbe et helt nyt lag profileringsbeton. Samtidig var det nødvendigt at forlænge arbejdsperioden med delvis afspærring af broen mellem Mors og Salling til det dobbelte.

Det oplyser Rasmus Bang, som er Vejdirektoratets projektchef på brorenoveringen.

- Den samlede pris på arbejdet løber op i 110 mio. kr. Den oprindelige hovedkontrakt lød på 78 mio. kr. Prisforhøjelsen er for længst blevet behandlet politisk, siger Rasmus Bang.

Kan ikke sammenlignes

Dermed har renoveringsprojektet kostet præcis det halve af, hvad det i sin tid kostede at opføre Sallingsundbroen. Den samlede anlægssum for broen inklusive 500 meter vejtilslutninger og tilhørende to cykelsti-tunneler kostede med ekstraarbejder, prisstigninger og administrationsudgifter ca. 220 mio.kr.

De to priser kan selvsagt ikke sammenlignes på grund af den inflation, der har været siden 1978, hvor broen blev indviet.

Ud over den nedbrudte beton er trafikken undervejs blevet generet af slaghuller i asfaltbelægningen, som har gjort det nødvendigt at lade bilerne køre på den oprindelige cykelsti i den ene side af broen.

Arbejdet har også omfattet udskiftning af vindskærm og autoværn på broen. Trods mange ønsker om at få en gennemsigtig værnsprofil, stod bygherren fast på stålværn. Det vil således fortsat kun være bilister og passagerer i høje køretøjer, som vil kunne nyde udsigten over sundet, når broen efter planen genåbnes i fuldt omfang i november.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.44