23948sdkhjf

Jysk havn bygger verdens største hal til vindmøller

Byggeriet af en hal på højde med Rundetårn på Esbjerg Havn er snart færdig

Vindmøllerne bliver kun større, og det kræver store faciliteter til at håndtere dem. Derfor bygger Esbjerg Havn netop en hal, der med 35 meter i højden kan have Rundetårn stående indendørs. Med en længde på 85 meter bliver der også god plads at bevæge sig på, og hallen er da også den største af sin art i verden. Skulle den med tiden vise sig at være for lille, kan den udvides, oplyser Esbjerg Havn.

- Med byggeriet styrker vi vores kapacitet indenfor havvind, og det er nok ikke sidste gang, siger salgsdirektør Jesper Bank fra Esbjerg Havn på havnens hjemmeside.

Esbjerg Havn har investeret et trecifret millionbeløb i hallen, der skal lejes ud til vindindustrien. Den store hal kommer til at indeholde lager- og montageaktiviteter, og den første lejer bliver Siemens Gamesa. Vindmølle virksomheden forventer at tage hallen i brug den 16. november i forbindelse med arbejdet med Thor Havvindmøllepark.

Spændende og unikt

- Det er et spændende og unikt byggeri, der er tungt og voldsomt. Der kommer stor belastning på, og hver hovedsøjle har et fundament på 18 meter lange betonpæle med i alt 100 kubikmeter beton. Dem er der 12 af, forklarer Lars Mønster Aagaard, projektchef hos Jorton, der er entreprenør på projektet.

Projekteringen, produktion og installationen af den store stålkonstruktion, hvor de bærende bjælker er på 3,5 meters højde og har en spændvide på 17 meter, har DS Stålkonstruktion stået for. En enkelt af disse vejer et stykke over 30 tons.

- Det har været en virkelig spændende opgave og meget kompleks. Det hele er meget stort og meget tungt. Der findes ikke mange magen til nogle steder i verden, så vi er gået nye veje. Men med vindindustrien i buldrende udvikling, så kommer der nok mere af samme slags, siger Simon Jan Larsen, projektchef hos DS Stålkonstruktion.

Bjælkerne skal bære de tre kraner, som bliver opsat i hallen. Den ene skal kunne løfte elementer op i 22 meters højde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094