23948sdkhjf

Mærsks havneselskab trækker sig i stilhed ud af Angola

Opdateret kl.14:15 med uddrag af mail fra Mærsk til Børsen

A.P. Møller-Mærsks havneselskab, APM Terminals. har solgt havneterminalen i Angolas hovedstad, Luanda, i al stilhed i efteråret og er nu helt ude af landet. 

Jeg tror, at Mærsk har overvejelser om, hvor meget selskabet vil satse på Afrika, og om man i stedet skulle fokusere mere på Asien og Nordamerika Peter Sand, chefanalytiker, til Børsen

Det skriver Dagbladet Børsen, som også noterer sig.

En stor del af Mærsks afrikanske havneaktiviteter foregik i Angolas hovedstad, og Mærsk har flere gange berettet om sine offensive træk i Angola, blandt andet med indkøb af nye kraner i 2021. Afslutningen på den afrikanske havneforretning er sket ad bagdøren, skriver avisen.

Ifølge Peter Sand, chefanalytiker hos analysevirksomheden Xeneta, er det “supersvært” at drive forretning i Angola og nabolandene.

- Hvis ikke der er krig, så er der omfattende korruption. Så er det nemmere for Mærsk at holde aktiviteterne til Guineabugten, hvor koncernen har terminaler i flere lande. Jeg tror, at Mærsk har overvejelser om, hvor meget selskabet vil satse på Afrika, og om man i stedet skulle fokusere mere på Asien og Nordamerika, hvor koncernen står stærkere, siger han til Børsen.

Mærsk vil ikke stille op til interview og forklare, hvorfor den tilsyneladende vigtige forretning i det centralafrikanske land er afhændet, skriver Børsen. Selskabet skriver dog i en mail til avisen, at Mærsk ingen intentioner har om at “nedskalere på noget kontinent, dette gælder også for Afrika, men vi evaluerer løbende vores portefølje for at sikre, at APM Terminals er den bedste ejer af ethvert aktiv, så vi sikrer fokus på udvidelse og opgraderinger der, hvor det passer ifølge den strategiske retning”.

Mærsk udvidede aktiviteterne i Angola i 2014, da selskabet underskrev en 20-årig aftale om at vedligeholde og udvikle havnen i Namibe i det sydvestlige Angola, men meddelte i november 2021 ifølge Børsen, at man ikke længere ville tage ordrer på søfragt til havnen.

Mærsk har ti havne i syv afrikanske lande syd for Sahara. Det er i Guinea, Liberia, Elfenbenskysten, Ghana, Benin, Nigeria og Congo. I alt har Mærsk over 60 terminaler på verdensplan.

APM Terminals indgår ny 20-årig aftale

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079