23948sdkhjf

Højesteret skal se på sag om russiske søfolk

En sag om russiske søfolk, der var ansat på slæbebåde uden dansk arbejdstilladelse, kan føres ved Højesteret

Højesteret skal tage stilling til en sag om 28 russiske søfolk, der var ansat på slæbebåde ved Femern uden at have dansk arbejdstilladelse.

Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til, at Rigsadvokaten kan anke sagen til landets øverste domstol. Det skriver Procesbevillingsnævnet på sin hjemmeside.

Spørgsmålet om søfolkene har vakt bekymring i fagbevægelsen. Her mener man, at sagens udfald kan få stor betydning for de ansattes vilkår ved anlæg af de store havmølleparker og energiøer.

Det var en dag i marts 2021, at russerne blev anholdt af politiet. De arbejdede på to slæbebåde ud for Lollands kyst. Bådene slæbte materiel til den kommende Femern-forbindelse.

Myndighederne udviste alle 28 mænd, fordi de manglede en arbejdstilladelse, men siden har først Retten i Nykøbing Falster og senere Østre Landsret fjernet grundlaget for deportationen.

Frifindelsen skyldes grumset lovgivning.

Uklarheder

Landsretten skrev således i dommen fra april i år, at det er uklart, om russernes arbejde faktisk krævede en arbejdstilladelse. Eller om de var omfattet af en fritagelse for kravet om arbejdstilladelse, som gælder for ansatte på i hvert fald visse former for skibe og sejlads i dansk farvand.

Sømændene befandt sig hele tiden på vandet. De var kun i land ved på- og afmønstring.

Forinden havde søfolkene og deres arbejdsgiver ikke spurgt de danske myndigheder, om de måtte arbejde på dansk søterritorie uden arbejdstilladelse.

Dette ville ellers have været naturligt at gøre, noterede dommerne i landsretten.

Men uklarheden om regelgrundlaget gør alligevel, at der ikke er "det fornødne sikre grundlag for at straffe" de 28 russere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094