23948sdkhjf

Grønland fremrykker krydstogtafgifter

Selvstyret vil blandt andet fremrykke en ny passagerafgift på 50 kr. til starten af 2024. Grønland har flere krydstogtanløb end Danmark

Grønlands regering, Naalakkersuisut, foreslår at fremrykke en påtænkt krydstogtafgift med et år til ikrafttrædelse fra 1. januar 2024 i stedet for som hidtil planlagt i 2025. Det oplyser Departement for Finanser i en pressemeddelelse.

Afgiften bliver på 50 kr. pr. krydstogtpassager. Ligeledes foreslås det at fordoble havneafgiften for anløb af grønlandske have for store krydstogtskibe, der har over 1.200 passagerer, mens havneafgiften for mindre krydstogtskibe bibeholdes på samme niveau som i dag, skriver avisen 

Det skønnes, at passagerafgiften årligt vil indbringe fem mio. kr., mens de forhøjede havneafgifter beregnes at bidrage med fire-seks mio. kr. 

Provenuet forventer Naalakkersuisut at bruge på vedligehold af havnene, skriver den grønlandske avis.

Også nyt miljø- og vedligeholdelsesgebyr

De grønlandske kommuner får desuden mulighed for at opkræve et miljø- og vedligeholdelsesgebyr, som vurderes at kunne indbringe kommunerne samlet set indtægter for i omegnen af 15 mio. kr.

- Skønnene i forslaget er konservative. Den fremtidige udvikling i antal krydstogtpassagerer, antal anløb og antal ilandsættelser pr. krydstogt vil blandt andet være afhængig af kommunernes valg af gebyrstørrelser og lokationer, oplyser minister for finanser, Naaja H. Nathanielsen.

Krydstogtbranche har det ok med det

Det ny forslag om afgifter på krydstogtskibe i grønlandske havne får en relativt positiv modtagelse af krydstogtoperatørforeningen AECO. Organisationen er dog bekymret for, om dele af forslaget vil føre til øget bureaukrati, har avisen Sermitsiaq tidligere skrevet.

- I udgangspunktet er vi ikke imod en afgift, og vi synes, det er fornuftigt tænkt, at en del af det, der kommer ind, går til kommunerne, der lokalt har nogle omkostninger på området, har AECO's vicedirektør Anders la Cour Vahl, sagt i starten af juli til Sermitsiaq.

Mens krydstogtbranchen forventer godt 500 anløb i danske havne, er tallet anderledes højt for Grønland. Visit Greenland oplyser, at Grønland i år forventer op mod 700 anløb af krydstogtskibe.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144