23948sdkhjf

Fynsk skibsbygger vinder pris for svingkøl

Maritimt iværksætterfirma fik et solidt klap på skulderen i den forgangne uge

På den største flydende europæiske messe for arbejdsfartøjer Seawork, der fandt sted i havnebyen Southampton i det sydlige Storbritannien, vandt fynske Dacoma innovationsprisen for bedste produkt i kategorien ’Maritimt Udstyr, Elektronik og Materialer’.

Dacoma blev udpeget som vinder efter en konkurrence blandt 25 cases, som hver især skulle præsentere sin innovationscase for et dommerpanel bestående af eksperter og fagjournalister.

- Det svarer vel nærmest til at vinde Guldpalmen på Cannes Film Festival. Pludselig var det ikke bare producenter og operatører af arbejdsbåde, som kom på vores stand, men også firmaerne bag havvindfarmene. For sikkerhed, herunder søsyge, er et vigtigt konkurrenceparameter, siger en stolt Arnd Baurichter, som er opfinderen af svingkølen og stifteren af Dacoma ApS.

"Overraskende stort arbejde"

Den luftfyldte svingkøl, som hedder Airkeel, modvirker krængning og påvirkning fra bølger. Det er særligt vigtigt på mindre mandskabsfartøjer, som f.eks. fragter folk til og fra vindmøller. 

Kølen giver fartøjer mulighed for at sejle ud i flere dage om året, fordi det er mere sikkert og komfortabelt for mandskabet. Kølen tilføjer opdrift til båden, som øger lastekapaciteten og brændstoføkonomien.

Dacoma har deltaget i en række messer, udstillinger og konkurrencer i det forløbne år. Det er en investering i både tid og penge, som er nødvendig, mener Arnd Baurichter.

- At udbrede kendskabet til potentielle kunder om vores teknologi er et overraskende stort arbejde. Der sker så meget i den maritime verden, at vi drukner i mængden, hvis vi ikke viser os frem de rigtige steder. Derfor er et ekstra tilfredsstillende, når vi så vinder, siger han.

Om Seawork

  • Messen Seawork og de tilhørende konkurrencer finder sted hvert år i Southampton.
  • Der var over 6.400 deltagere fra mere end 60 lande. Prisen, som Dacoma vandt, hedder ’2023 European Commercial Marine Award’.

Under udvikling i to versioner

Kølen er under udvikling i flere versioner.

Den første foreløbige fysiske test er foregået på enkeltskrogsfartøjer. Sidste år kunne Dacoma fremvise en prototype i drift på en ProZero-arbejdsbåd fra det danske værft Tuco Marine, som er med i udviklingen af svingkølen, og som står for produktionen af kølens kulfiberkrop.

Som noget nyt bevæger Dacoma sig også ind på markedet for dobbeltskrogsfartøjer som de katamaraner, der typisk fragter mandskab og udstyr til og fra havvindmølleparker.

Om Dacoma

  • Arnd Baurichter er tysk født og bor nu på Fyn. 
  • Han startede firmaet i Svendborg i 2019 med et patent i hånden og efter tre års udvikling af selve kølen og den intelligente software, som styrer bevægelserne.
  • Dacoma udvikler, designer, bygger og tester udstyr til mandskabstransport- og arbejdsbåde, som primært anvendes i marine- og offshore-industrien. 

  • Dacomas primære, potentielle kunder er operatører/brugere af hurtiggående mandskabstransportbåde og bådebyggere, som udvikler og bygger både til offshore wind-industrien, aquaculture/fiskefarme, offshore-byggepladser, defence, coast guards, søredning, lodstjenester, super yachts og udflugtsbåde. 

  • Udstyret monteres på alle gængse bådtyper som étskrogsbåde og flerskrogsskibe op til 40 meter.

Kølen styres af specialudviklet software, så den svinger i takt med bølgerne. På den måde ligger båden hele tiden fladt på vandet og gør det nemmere og sikrere at sejle og stige af og på, selv når der er bølger.

Dacoma har modtaget finansiering til kølprojektet fra EU og flere danske fonde, herunder den Danske Maritime Fond, Christian Nielsens Fonden, Innovationsfonden og Vækstfonden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079