23948sdkhjf

Lille dansk ubemandet fartøj kan overvåge havbunden

Det sydfynske værft Tuco Marine har med EU-støtte bygget og søsat et otte-meter langt fartøj, der kan sejle ubemandet rundt i havoverfladen og overvåge farvande. 

Med sikkerhedspolitiske briller giver det nye muligheder for en løbende overvågning af farvandene både på og under overfladen Jonas Pedersen, Tuco Marine

Det særlige er, at overvågningen kan foregå i rigtig lang tid ad gangen, fordi fartøjet er udstyret med brintbrændselscelle, batteripakke og solcellepaneler. 

Den pakke skulle ifølge værftet sikre en vedvarende strømforsyning, selv i fjerntliggende, dybe havområder eller i områder med høj trafik, som vanskeliggør jævnlige havnebesøg.

- Det her giver helt nye muligheder, dels til kortlægning af havbunden, dels med sikkerhedspolitiske briller, hvor det her giver nye forbedrede muligheder for en løbende overvågning af farvandene både på og under overfladen, siger værftsdirektør Jonas Pedersen i en pressemeddelelse.

Dokning testet i Venedig

Fartøjet er en del af det EU-finansierede projekt Endurun. 

Tidligere på ugen blev det testet, om fartøjet (USV) kan dokke den 4,5 meter lange enhed (AUV) , som foretager målingerne. Testen foregik i Venedig-lagunen.

- Dokning og frakobling af AUV'en med USV'en blev udført fejlfrit, siger Jonas Pedersen i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078