23948sdkhjf

Vattenfall klar til kabeludlægning: Håber på svag vind

De fundamenter, som skal bære Vesterhav Syds i alt 20 vindmøller, har stået klar siden 31. marts. For at den fossilfrie strøm kan komme danskerne til gode, skal der trækkes kabler mellem møllerne og ind til kysten ved Klegod på den jyske vestkyst.

Alle kabler til Vesterhav Syd ankom i løbet af april og maj måned fra leverandøren i Grækenland til Esbjerg Havn, hvor de blev lastet på de to installationsskibe, som skal forestå kabelarbejdet. Desuden er der foretaget kvalitetssikring af kablerne.

Men kabelarbejdet er den absolut mest vejrfølsomme del af anlægsarbejdet, så det handler om at være klar til at udnytte den første periode med roligt vejr.

Kabeludlægningsskibet Ariadne skal installere inter array-kabler (IAC), som opsamler strømmen fra de enkelte møller og fører den frem til et knudepunkt i én af møllerne. Det arbejde er ikke specielt vejrfølsomt, og Vattenfall forventer, at der sker fra begyndelsen af juni måned og cirka fire uger frem.

Det andet kabeludlægningsskib, Atalanti, skal installere de to såkaldte eksportkabler, der går fra knudepunktet offshore og ind på stranden ved Klegod. Her møder de landkablerne, som allerede er nedgravede og klar. Det arbejde er det mest vejrfølsomme i hele byggeriet, forklarer projektdirektør for Vesterhav Syd og Nord hos Vattenfall, Mathilde Damsgaard:

- Eksportkablerne skal pløjes ned i havbunden, og vi arbejder tæt på kysten. Der kræver roligt vejr i minimum fem sammenhængende dage per kabel, siger Mathilde Damsgaard, projektdirektør for Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Der er gravet på stranden ved Klegod

Netop fordi Vattenfall skal være klar til at reagere hurtigt, når vejret tillader arbejdet med eksportkablerne, så er der allerede gravet ud på stranden ved Klegod, forklarer Mathilde Damsgaard.

- På stranden ved Klegod skal eksportkablerne fra Vesterhav Syd kobles sammen med kablerne til landanlæggene. Vi skal ret dybt ned, så vi er helt sikre på, at kablerne holder sig under jorden, også hvis kystlinjen skulle ændre sig over parkens levetid. Derfor har vi allerede afsluttet gravearbejdet, så vi er klar til sammenkoblingen, når vejret tillader det, siger Mathilde Damsgaard.

Når sammenkoblingen ved Klegod er sket, skal der foretages en omfattende kalibrering og test af højspændingen. Derfor kan der godt gå et par måneder, før sandet kastes tilbage i det enorme hul, forklarer Mathilde Damsgaard.

- Det er i alles interesse, at vi kun skal grave én gang på stranden. Det ville være ærgerligt at kaste sand på for tidligt og så skulle ud og grave igen senere, siger Mathilde Damsgaard.

Når alt kabelarbejdet er afsluttet for Vesterhav Syd, bliver strand og klitter ved Klegod genetableret. Blandt andet bliver der plantet marehalm i klitterne, så hurtigt som muligt får sit oprindelige udtryk tilbage.

Håber på svag vind

Som vejrudsigten er nu, kan arbejdet med eksportkablerne tidligst begynde om en uges tid. Den første mølle bliver installeret i Vesterhav Syd i begyndelsen af juli. Hvis eksportkablerne kan være på plads inden da, så kan strømmen fra den første mølle sendes ud til forbrugerne kort tid efter, den er installeret.

- Det er sjældent, at jeg drømmer om svag vind. Men lige for tiden håber jeg, at vejret viser sig fra sin milde side i juni, så vi allerede fra juli kan levere strøm fra de første møller. En rolig østenvind ville være optimal. Hvis ikke, så må vi vente. Vejret kan vi ikke kontrollere, siger Mathilde Damsgaard.

Vesterhav Syd skal dog først være fuldt tilsluttet senest ved årets udgang. Det tilsvarende kabelarbejde i Vesterhav Nord forventes at begynde i juli måned.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.47