23948sdkhjf

Putins nye super-fregatter udstyret med Rockwool

Den danske industrigigant Rockwool har tjent godt på, at selskabets produkter er brugt til at isolere tre af den russiske flådes mest profilerede krigsskibe

Ud for Syriens kyst og nær Norges grænse i Arktis ligger tre fregatter, der er helt centrale for Ruslands maritime magt.

Fregatterne af Admiral Gorshkov-klassen er blandt de mest avancerede og omtalte skibe i den russiske flåde. De kan med Ruslands nye hypersoniske Zircon-krydsermissiler ramme mål 1.000 km væk.

Og så er de isoleret med Rockwool.

Det kan Danwatch og Ekstra Bladet afsløre onsdag på baggrund af officielle dokumenter fra de russike myndigheder.

Den første leverance skete i oktober 2013, hvor Marine Complex Systems LLC (MKS), der er officielt certificeret af Rockwool som distributør, solgte over 3.000 kvm Rockwool-isolering til skibsværftet Severnaya Verf. Ifølge dokumenterne skulle stenulden specifikt bruges til at isolere hovedskibet ”Admiral Gorshkov” i den nye serie af avancerede fregatter.

I august 2015 – året efter Rusland ulovligt annekterede Krim – leverede MKS igen Rockwool til Severnaya Verf. Her drejede det sig om to kontrakter på samlet 19.200 kvadratmeter isolering til de to næste skibe i serien, ”Admiral Kasatonov” og ”Admiral Golovko”.

I alt havde de tre Rockwool-kontrakter en værdi på 12 mio. rubler svarende til cirka 1,3 mio. danske kr. i den daværende kurs.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række konkrete spørgsmål til Rockwool danske hovedkvarter, herunder om kendskabet til ordrerne og samarbejdet med MKS. Det vil kommunikationschef i Rockwool, Michael Zarin, dog ikke forholde sig til i et skriftligt svar:

“Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken Rockwool A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.”

”I Rockwool plejer vi ikke at kommentere på detaljerne, I spørger ind til, der vedrører konkrete projekt- eller kundeforhold. Men som vi tidligere har udtalt, har Rockwool omfattende retningslinjer, når det kommer til risikovurderinger og due diligence”.

Rockwools fabrikker i Rusland er som udgangspunkt ikke underlagt EU-lov og -sanktioner. Rockwool er dog forpligtet til at overholde FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som forpligter virksomheder til at sikre sig, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne i alle led af deres værdikæde.

Fernanda Hopenhaym Cabrera, som er medlem af FN's Arbejdsgruppe for Virksomheder og Menneskerettigheder, der er med til at implementere og rådgive om UNGP, mener, at Rockwool har et ansvar for, at selskabets produkter nu sidder i tre aktive fregatter i Ruslands flåde.

- Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det.

Fernanda Hopenhaym mener, at det er en skærpende omstændighed, at to af handlerne fandt sted efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014, hvor Rusland har stået bag en militær aggression i Ukraine og veldokumenterede brud på menneskerettighederne.

- Det virker ikke som om, at Rockwool i dette tilfælde har foretaget en udvidet due diligence (risikovurdering, red.) for hele deres værdikæde og forretningspartnere. Hvis de virkelig ønsker at være en virksomhed, der respekterer menneskerettighederne og lever op til deres ansvar, så skulle de have gjort mere under disse forhold, siger hun.

Udover de tre færdigbyggede fregatter med Rockwool i er skibsværftet Severnaya Verf i fuld gang med at bygge fem andre fregatter af præcis samme type – og har samtidigt underskrevet kontrakter med Ruslands forsvarsministerium om yderligere to.

Danwatch og Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Severnaya Verf om brugen af Rockwool, men i en artikel fra 2020 i den russiske militærpublikation Mil.Press bekræfter værftes presseafdeling, at der bruges Rockwool i alle fregatter.

"Til korvetter køber vi isolering fra virksomheden Tizol, til fregatter - fra Rockwool," lyder det fra presseafdelingen.

Danwatch og Ekstra Bladet har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Rockwools distributør MKS.

Distributøren har i perioden fra 2015 til 2020 leveret Rockwool-produkter for mindst 98,9 millioner rubler (svarende til cirka 9,7 mio. danske kr. ) til militære projekter under Ruslands forsvarsministerium.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187