23948sdkhjf

Thorco Projects turbulente rejse blev vendt fra fiasko til succes

Det Stadil ejede rederi har været presset og tæt på konkurs flere gange. Stadil familien fik dog vendt udviklingen og virksomheden er nu blevet opkøbt af Rederi Norden

Thorco Projects har været udfordret og konkursen har ofte været lige i hælene. Rederiet blev etableret tilbage i 2003, hvor Thor Stadil og sønnen Christian Stadil stod bag.

Denne familie har gennem årene haft mange succesfulde forretninger. Det indebærer holdingselskabet Thornico, der består af over 120 virksomheder indenfor fødevarer, emballage, mode og shipping. Her er de blandt andet kendt for ejerskabet af tøjmærket Hummel.

I starten hed rederiet Thorco Shipping, men skiftede senere navn til Thorco Projects, for at undgå sammenblanding med familiens andre firmaer.

Rederiet har især specialiseret sig indenfor stykgodslast som stål, break bulk og dele til vindmøller. I dag består flåden af 30-40 skibe, hvor de fleste er overvejende handysize. Altså skibe der har en maksimal dødvægt på 35.000 tons.

Turbulent rejse

Siden rederiet blev grundlag, har der været mange bump på vejen.

Tilbage i 2014 mistede Stadil familiens rederi 130 mio. kr. på grund af faldende fragtrater og var gældsat for omkring 400 mio. kr.

Året senere havde rederiet igen et stort underskud og derfor besluttede Stadil familien at sætte en kvart mia. kr. ind i virksomheden.

Dette vendte dog ikke udviklingen, for i de følgende år led rederiet milliardtab og var flere gange tæt på konkurs.

Vendte udviklingen

Underskuddet førte til, at Thorco Projects i 2020 ændrede deres forretningsmodel til en asset light strategi. Her solgte de alle deres skibe og chartrede i stedet for.

Denne model viste sig at være givende. Rederiet fik i 2021 et overskud på 260 mio. kr og året efter et overskud på omkring 280 mio. kr.

Den negative kurve blev dermed knækket og rederiet har siden klaret sig godt - både under og efter corona-epidemien.

Nu er Thorco Projects netop blevet opkøbt af Rederi Norden, hvilket betyder at Stadil familien er helt ude af shippingindustrien.

Rederiet Norden har eksisteret i 152 år og har aldrig opkøbt en anden virksomhed før. Ifølge Norden skyldes købet, at de vil videreudvikle samarbejdet til deres nuværende og fremtidige kunder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172