23948sdkhjf

Dansk fregat affyrer armeret Harpoon-missil under NATO-øvelse i Nordnorge

Under Nato-øvelse i Nordatlanten har fregatten 'Esbern Snare' affyret harpoon-missil, som en del af øvelsen 

Danmark deltager med to fregatter i en international missiløvelse ved navn Formidable Shield ved Norge og Hebriderne. I alt deltager 13 nationer med over 20 skibe, 35 fly og 4.000 personer. Det fortæller Forsvaret i en artikel om øvelsen.

Virkelighedstro situation

De danske fregatter er alle i stand til at affyre missiler, men de får sjældent mulighed for at øve det i virkeligheden, så Natoøvelsen Formidable Shield 23 er en kærkommen lejlighed til at prøve, om det hele virker i virkeligheden og ikke kun under simulerede affyringer.

- Det giver os mulighed for at træne alle de mange procedurer og arbejdsgange, som er involveret i forbindelse med en missilaffyring. Der er en lang række mennesker, teknologi og tjeklister involveret, og det er nyttigt at gennemgå det hele i en virkelighedstro situation. Det giver denne øvelse os mulighed for, siger kommandørkaptajn Lars Povl Jensen, der er chef for fregatten 'Esbern Snare' i artiklen.

Til Søfart oplyser Forsvarskommandoen, at 'Esbern Snare' affyrede et armeret missil mod et sømål i området.

Et Harpoon-missil oplyses på Wikipedia at koste omkring 1,4 mio. USD (ca 9,6 mio. kr).

Forsvaret on Twitter

Styrke samarbejdet

Øvelsen fortsætter til den 28. maj, men der bliver ikke affyret flere missiler fra de danske fregatter.

- Normalt har vi rig lejlighed til at øve det i simulerede situationer, hvor vi kun laver simulerede missilaffyringer, men det giver noget ekstra at afprøve det ved, at vi rent faktisk sender et missil afsted. Så er vi helt sikre på, at alting fungerer, uddyber Lars Povl Jensen.

Lars Povl Jensen understreger, at øvelsen ikke kun handler om at affyre det enkelte missil. Øvelsen er en god lejlighed til at træne mange andre elementer i søkrig både internt på fregatterne og ikke mindst i samarbejdet mellem både de danske skibe og skibene fra de andre NATO-lande.

- Vi mødes heldigvis ofte med vores NATO-allieredes skibe og besætninger, så vi har et rigtigt godt grundlag for at træne sammen. Men som med ethvert godt hold er det vigtigt regelmæssigt at tage på træningslejr sammen for at vedligeholde evnen til at kæmpe som en samlet styrke, og det her er en af vores træningslejre, siger han.

De danske fregatter er udstyret med en omfattende sensorpakke og avanceret teknologi samt slagkraftige våben, som gør dem meget velegnet til for eksempel luftforsvar. Det vil sige velegnede til konkret at opdage en trussel i luften med for eksempel radar og derefter til at medvirke til at nedkæmpe truslen.

Planlagt øvelse

Formiddable Shield er en amerikansk ledet øvelse, hvor NATO-lande og partnere træner interoperabilitet og forsvar mod ballistiske missiler og foretager skarpskydning mod luft- og overfladetrusler.

Danmark deltager med fregatterne 'Esbern Snare' og 'Niels Juel'. Desuden stiller Danmark med en stabschef (kommandørkaptajn Peter Jansberg) til den stab, der har kommandoen over flådestyrken.

Det er U.S. Sixth Fleet og Naval Striking and Support Forces NATO, som afholder øvelsen, der som regel finder sted i ulige år. Øvelsen har været planlagt igennem længere tid. Danmark har deltaget i Formidable Shield i 2019 og 2021.

13 nationer deltager i øvelsen. Der er over 20 skibe, 35 fly og 4.000 mand med i Formidable Shield. Øvelsens flagskib er den spanske fregat ESPS Blas de Lezo (F 103). Til lands vil otte radarsystemer, National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS), and High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) deltage.

Skarpskydninger under Formidable Shield udføres i overensstemmelse med internationale love og standarder, og der er truffet passende sikkerhedsmæssige foranstaltninger for at sikre alle dem, der opererer i nærheden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Blue Water langer ud efter rederiernes skattefordel: “Det skal jo være på lige vilkår”
Nobelprismodtager advarer skibsfarten om nedgang
DTU satser på synlighed: - Studerende skal have øjnene op for branchens udfordringer
Vigtigt skridt for milliardinvestering i Vordingborg Havn
Nor-Shipping 2023: Fiskekutter kåret som Årets Skib 2023
Havnearbejder-”pjæk” lukker containerterminaler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14