23948sdkhjf

Nordkyst-kommuner truer med at droppe kystbeskyttelse

Tre nordsjællandske kommuner vil have miljøminister Magnus Heunicke (S) på banen - ellers dropper de det store, fælles kystsikringsprojekt Nordkystens Fremtid

Siden 2017 har Helsingør, Gribskov og Halsnæs samarbejdet om det fælleskommunale kystbeskyttelsesprojekt Nordkystens Fremtid, der med massive sandfordringer skal sikre strande, huse og infrastruktur langs de 60 km kystlinje mod storme og havstigninger.

Men det kan være slut, og projektet er på vej mod helt at blive droppet. 

Sådan lyder advarslen i et fælles brev, som de tre kommuners borgmestre har sendt til miljøminister Magnus Heunicke (S), hvor de efterlyser hans hjælp og et møde. Det skriver sn.dk.

Henvendelsen kommer efter, at en fælles arbejdsgruppe mellem de tre kommuner og miljøministeriet har afsluttet sit arbejde.

Afviser Natura2000

Sidst i april i år fik kommunerne mundtlig besked om, at ministeriet afviser, at det kan være en løsning at udpege nye Natura2000-områder til erstatning for de områder, hvor sandfodring vil dække de beskyttede stenrev.

I stedet skal der udlægges nye stenrev, og det vil fordyre projektet med 50 pct. 

Det vil være et politisk spørgsmål, om kommunerne kan opnå støtte til at dække merudgiften, påpeger kommunerne.

- Vi har i hele processen været tydelige omkring, at vi som kommuner ikke har råd til at finansiere etablering af stenrev, og vi mener heller ikke, at det er realistisk at pålægge denne meromkostning til vores borgere. Derfor betyder denne melding i værste fald, at kommunerne må lukke projektet ned. Altså, lukke det tværkommunale projekt, som understøtter Miljøministeriets egen strategi for beskyttelse af Nordkysten, hedder det i brevet til miljøministeren, der er underskrevet af borgmester Steffen Jensen (S), Halsnæs, Bent Hansen (V), Gribskov og Benedikte Kiær (K), Helsingør.

De tre borgmestre mener, at den vejledning, som kommunerne gennem flere år har modtaget fra ministeriet angående Natura-2000-fravigelsessagen, har trukket projektet unødigt i langdrag og medført unødige ekstraomkostninger for kommunerne.

De tre kommuners fælles projekt har ellers over de seneste tre år fået 63,2 mio. kr. fra statens pulje til kystbeskyttelsesprojekter, hvoraf de 40 mio. kr. allerede er brugt på de forberedende arbejder.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Færøerne strammer begrænsninger for russiske fartøjer
Vattenfall klar til kabeludlægning: Håber på svag vind
Nedslidt færge får fem år mere
Havarikommission henlægger sag om Express 5's kajangreb
Ny topchef på vej til Gøteborg Havn
Wärtsiläs danske CEO: Vi er præcist der hvor vi gerne vil være
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094