23948sdkhjf

Hverdag igen - Mærsk-overskud dykker med 5 mia. dollars

Containermarkedet har taget en brat opbremsning og barberer hele 26 pct. af omsætning hos A.P. Møller-Mærsk

Det bliver altid hverdag igen. 

Også for Danmarks omsætningsmæssigt største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk. 

Containerrederiernes profit-fest er nemlig uigenkaldeligt slut, og Mærsk må se omsætningen for årets første tre måneder dykke med 26 pct. til 14 mia. dollars. 

Rederiets driftsindtjening (EBITDA) falder i tilsvarende takt til 3,9 mia. dollars mod 9,0 mia. dollars i samme kvartal i 2022. 

Tilbage på bundlinjen er der 2,3 mia. dollars til A.P. Møller-Mærsk, hvilket man kan sammenligne med det samme kvartal i 2022, hvor bundlinjen lød på hele 6,8 mia. dollars.

CEO Vincent Clerc udtaler i en pressemeddelelse: 

- Der er tale om et solidt resultat i et udfordret marked. Der er lavere efterspørgsel på containertransport forårsaget af, at kunderne over en bred kam arbejder på at bringe deres lagre ned frem for at øge produktionen.  

Ekstrem usikkerhed

Mærsk-topchefen understreger, at containermarkedet netop nu befinder sig i en form for undtagelsestilstand forårsaget af, at virksomhederne arbejder intenst på at nedbringe den massive lageropbygning, der fandt sted under pandemien. Og hvornår undtagelsestilstanden rinder ud, og hvad der kommer bagefter, er svært at sige. 

- Markedet arbejder henimod en normalisering, men er samtidig præget af massiv usikkerhed. Indtil denne normalisering indfinder sig arbejder vi målrettet på at tilpasse vores omkostninger og hjælpe vores kunder med at tilpasse sig til den nye situation, lyder det fra Vincent Clerc.   

Færre containere

At den globale fremstillingsindustri efterspørger markant mindre containertransport afspejles også deri, at antallet af transporterede containere dykkede med 9,4 pct. i det samlede Mærsk-rutenetværk. I alt transporterede det lyseblå rederi 2,7 mio. containere i kvartalet. 

Faldet var endnu større på de lukrative ruter mellem Asien og Europa, hvor Mærsk mistede ikke mindre end 1,2 mio. containere, svarende til et fald på 12,5 pct. Dermed har Mærsk i endnu et kvartal mistet markedsandele til konkurrenterne, idet den samlede nedgang i containerindustrien 'kun' dykkede med mellem 7 og 10 pct. 

De gennemsnitlige fragtrater faldt med hele 37 pct. i kvartalet. 

A.P. Møller-Mærsk
Regnskabsår 1. kvt. 2023 1. kvt. 2022
Valuta Mia. US dollars Mia. US dollars
Nettoomsætning 14,2 19,3
Bruttofortjeneste 3,9 9,1
Resultat af primær drift 2,3 7,3
Resultat før skat 2,5 7,0
Årets resultat 2,3 6,8
Balancestatus 85,5 73,0
Egenkapital 55,8 44,9
Antal ansatte 110.00 108.000
Kilde:

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125