23948sdkhjf

Vil beskytte truede områder mod stormflod

Diger og højvandsmure skal i fremtiden sikre Gråsten- og Egernsund mod store vandmængder

Flere områder i Gråsten og Egernsund risikerer oversvømmelse, når der er stormflod. En risiko, som kun vokser sig større.

Derfor har Sønderborg Kommune besluttet, at der skal udarbejdes en plan for stormflodsbeskyttelse af områderne i det sydlige Danmark.

Hvad er stormflod

Stormflod er betegnelsen for en kraftigt forhøjet vandstand langs kysten, som er forårsaget af stormvejr.

DMI.dk

Natur-, Klima- og Miljøudvalget har peget på en løsning, som er en kantsikring i form af diger og højvandsmure langs kysten i områderne:

- Vi har valgt en løsning, som både består af diger og mure, der intet sted vil blive mere end en meter over terræn men samtidig sikrer op til en 100-års hændelse frem til 2070, siger Johanna-Maria Precht, formand for Natur-, Klima og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune.

Stormflodssikringen skal dække Gråsten Havn, havneområdet ved Toftvej i Gråsten samt Egernsund-siden langs Havnevej. Områderne består af boliger, offentlige områder og virksomheder.

Der er allerede udarbejdet et groft budget for stormflodssikringen, som lyder på 37-63 mio. kr. Den store vidde i beløbet skyldes, at jordbundsforholdene har betydning for, hvordan en højvandsmur kan udarbejdes.

Stadig lang vej

Udsigterne til projektet kan dog blive lange. For før stormflodsprojektet kan føres videre, skal der fra forvaltningens side indhentes en interessetilkendegivelse blandt de berørte lodsejere.

Viser det sig, at der er tilstrækkelig interesse blandt lodsejerne, vil Sønderborg Kommune skitsere en bidragsfordeling. Derudover bliver der lavet et skitseprojekt og ansøgning til myndigheder.

Skulle interessen derimod ikke være der, bliver projektet sat i bero.

Kommunen har dog allerede været i gang med at inddrage borgerne i projektet. Blandt andet har man afholdt borgermøde i Gråsten om de mulige løsninger:

- Jeg håber, at lodsejerne vil gribe den bold, vi nu har kastet op, så vi kan arbejde videre med detaljerne i projektet, siger Daniel Staugaard, næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078