I Vikings produktion bliver der syet, testet og pakket

I produktionen hos Viking Life-Saving Equipment (Viking) i Esbjerg bliver der testet, udviklet, limet, syet og pakket i stor stil. Som en global virksomhed med en portefølje på flere tusinde produkter inden for sikkerhed og redningsudstyr til den maritime branche og inden for brandvæsenet, er der nok at tage sig til.
Søfart har besøgt virksomheden der er grundlagt i Esbjerg i 1960. Siden etableringen for over 60 år siden, er virksomheden vokset til at blive en global kæmpe, som er blandt de to største i verden inden for sit felt.
Men det er ikke kun indefra, at Viking bærer præg af at arbejde inden for den maritime branche. Allerede når man kommer gående ned ad industrivejen i Esbjerg, hvor Vikings hovedkvarter og den danske produktion ligger, ser man den høje mast ude foran, som kan ses fra lang afstand. På den er vikings flag, Dannebrog samt gæsteflag.
Som man bevæger sig ind i den store, mørkegrå bygning, passerer man først receptionen, dernæst kontorer og så kommer produktionen. Vikings bygning i Esbjerg er godt 15.000 kvm. Viking arbejder inden for segmenterne: Passagerskibe, fragtskibe, olie og gas, offshore, forsvar (flåden), fiskeri, lystsejlads og brandvæsen.
De forskellige segmenter har forskellige produktgrupper såsom redningsflåder, redningsveste og beklædning. Senest har de udvidet produktkategorierne med brandslukningssystemet Hydropen.
- Vi vil gerne være redernes high end supermarked inden for sikkerhedsudstyr. De skal bruge redningsflåder, veste, beklædning, pyroteknik osv. Vi forsøger så vidt muligt at levere alt det, de skal bruge, siger Henrik Uhd Christensen, adm. direktør i Viking, under rundvisningen.
Tusindvis af forskellige produkter
Det første, man møder i produktionen, er systuen. Her arbejder 7-10 syersker. Herfra bliver der syet og repareret på diverse redningsdragter og -udstyr. Neonfarverne på udstyret, der skal sørge for, at mandskabet kan ses fra lang afstand, lyser rummet op fra forskellige dele af rummet. Der er af og til en høj lyd af forskellige pumper og maskiner, som bl.a. bruges til at teste udstyret og se, om sikre at det er tæt. Der er bl.a. en maskine i gang, som tryktester, at kamrene i redningsvesten kan holde, inden de skal sendes ud på søen.

- Vi tester hele tiden. Tingene er ude at blive testet, og så kommer nogle af dem tilbage og bliver måske modificeret, genpakket og så testet igen, siger han.
I et tilstødende rum bliver en redningsdragt f.eks. fyldt med luft under vand for at se, om der kommer luft ud, eller om den er helt tæt.
- Vi har tusindvis af forskellige beklædningsgenstande, fordi designet er forskelligt fra værn til værn. Der er forskellige behovskrav, men også forskellige ønsker til, hvor f.eks. reflekser skal sidde. Der er meget teknologi i det i forhold til, at det skal være vandtæt, partikeltæt, kemikalietæt osv. Hvilken arbejdsfunktion, skal det bruges til. Derfor anvender man mange forskellige teknologier.
En stor del af de forskellige beklædningsgenstande, som Viking producerer, hænger i et showroom i produktionen, der bruges bl.a. til efteruddannelse og fremvisning af virksomhedens produkter. På trods af, at der på en lang væg hænger redningstøj og -veste i to rækker fra den ene ende til den anden, er det ikke engang alle Vikings beklædningsprodukter, der er repræsenteret der. I rummet er også modeller af nogle af de forskellige redningsflåder, som de laver. Redningsflåderne er Vikings største produktgruppe.
Flest medarbejdere i udlandet
Viking har over 3.000 medarbejdere, hvoraf omkring 400 af dem er i Danmark. Udover produktionen i Danmark, har virksomheden også produktioner i Norge, Bulgarien, Grækenland, Thailand og Kina. Thailand er deres største produktion med omkring 800 medarbejdere. Produktionen i Esbjerg leverer primært til Europa.
På den danske produktion går en stor del af ressourcerne også desuden til test og udvikling. Som man bevæger sig videre ind gennem produktionen, er det tydeligt. Der står den ene redningsflåde efter den anden blæst op. De har forskellige former, størrelser og designs. En kan der f.eks. være op til 100 mennesker i, og den er udviklet til krydstogtskibe, mens der er andre mindre.
Mange af elementerne til redningsflåderne bliver produceret andre steder, men det bliver testet, samlet og pakket i Esbjerg. De enkelte elementer bliver også testet løbende gennem produktionen på de forskellige lokationer.
- Det med at lime tingene sammen foregår næsten udelukkende i Bulgarien og Thailand. Produkter til det europæiske nærmarked bliver testet og slutpakket her, fortæller han.
De store flåder pakkes
Og det er de netop ved, som vi går igennem produktionen. Her bliver alt luft suget ud af en af redningsflåderne, så den er helt tæt pakket. Den bliver så efterfølgende pakket med CO2 cylindere samt nødrationer og andet udstyr.
Der hænger f.eks. også en 'strømpe,' som bl.a. bruges til krydstogtfærger, hvor passagererne lader sig glide ned gennem en form for rør, og altså lander i redningsflåden.

Man kommer videre gennem pakkeafdelingen og lageret med flere tusinde hyldemeter.
Noget tyder på, at produktionen i Esbjerg eller Vikings øvrige produktioner ikke kommer til at få mindre travlt lige foreløbigt. I 2022 havde Viking sit bedste år til dato omsætnings- og resultatmæssigt.
Henrik Uhd Christensen fortæller, at ordrebeholdningen i 2023 indtil videre er lidt bedre end samme tidspunkt 2022, og han forventer vækst de kommende år. Samtidig arbejder virksomheden hele tiden på at udvikle på eksisterende og nye produkter. Direktøren er heller ikke afvisende for fremtidige opkøb af virksomheder.