23948sdkhjf

Kritiske aktionærer: Mærsk skal arbejde for åbne overenskomster

En gruppe af aktionærer vil på den kommende generalforsamling have vedtaget et forslag om, at Mærsk skal arbejde for ophævelse af DIS lovens § 10 om overenskomster på danske skibe

Der er lagt op til lidt ekstra krydderi, når A.P. Møller-Mærsk den 28. marts holder elektronisk generalforsamling for selskabets aktionærer. Ud over de almindelige beretninger og forslag er der også kommet et forslag fra en gruppe af aktionærer, der kalder sig Kritiske Aktionærer, der har tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Frank Aaen som formand.

Pkt. 9 på generalforsamlingen er forslaget fra Kritiske Aktionærer, der ønsker at få vedtaget, at Mærsk skal arbejde for, at DIS lovens § 10 om søfolks organisering helt skal ophæves, da den ifølge Kritiske Aktionærer er i strid med ILO's konventioner 87 og 98.

Ifølge DIS lovens § 10 er det kun muligt for danske søfolk at indgå kollektive overenskomster på danske skibe. En ophævelse vil ifølge foreningen give alle søfolk på danske skibe ret til foreningsfrihed og ret til frit at forhandle overenskomster.

- På sidste års generalforsamling i diskussionen om DIS-lovens § 10 hævdede Søren Skou, at det var i overensstemmelse med ILO, at der kunne gives differentierede lønninger baseret på de ansattes bopæl. Det var forkert. Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, har aldrig godkendt, at danske overenskomster på danske skibe kun måtte gælde søfolk med dansk bopæl. Tværtimod har ILO gentagne gange kritiseret DIS-lovens § 10. Vi mener, det er direkte skammeligt, at Mærsk på deres skibe har søfolk, der aflønnes forskelligt, selv om de laver det samme, bare fordi de kommer fra forskellige lande. Vi mener samtidig, at det strider mod FNs Global Compact, som rederiet har tilsluttet sig. Ved tilslutningen til Global Compact har rederiet selvstændigt forpligtet sig til at overholde ILO's kernekonventioner. Derfor mener vi, rederiet skal sige til regeringen, at man gerne ser den foreslå Folketinget at ophæve DIS-lovens § 10, siger Frank Aaen til Søfart.

DEBAT: "Nej, Søren Skou! DIS-loven er IKKE i overensstemmelse med ILO’s regler"

Bestyrelsen i A.P. Møller-Mærsk oplyser i indkaldelsen til generalforsamlingen, at den ikke støtter en vedtagelse af det fremsatte forslag.

Yderligere spørgsmål om skat og solidaritetsbidrag

Ud over spørgsmålet om udenlandske søfolks mulighed for at organisere sig under danske overenskomster har Kritiske Aktionærer også stillet forslag om, at Mærsk skal arbejde for at rederier tilslutter sig OECD's aftale om, at store multinationale selskaber skal betale mindst 15 pct. i skat, samt at A.P. Møller-Mærsk i forlængelse af EUs vedtagelser om solidaritetsbidrag fra selskaber, der har haft store fortjenester under inflationen, tilslutter sig indførslen af et sådant solidaritetsbidrag i form af en engangsafgift som om­fatter alle danske selskaber med overnormal profit i 2022.

Heller ikke disse to forslag får opbakning fra bestyrelsen i A.P. Møller-Mærsk.

Forslaget fra Kritiske Aktionærer lyder:

"Rederiet er ved sin tilslutning til UN Global Compact selvstændigt forpligtet til at overholde ILO's kernekonventioner, herunder konventionerne 87 & 98. Siden 1989 har ILO's Ekspertkomité opretholdt, at DIS lovens § 10 er i strid hermed. Rederiet vil derfor arbejde for en ophævelse af DIS-lovens § 10 således, at alle søfolk på danske skibe omfattes af retten til foreningsfrihed og sikres retten til frit at forhandle overenskomster."

DIS-loven § 10

§ 10 Kollektive overenskomster om løn- og arbejdsforhold for ansatte på skibe i dette register skal udtrykkelig angive, at de kun gælder for sådan beskæftigelse.

Stk. 2. Kollektive overenskomster som nævnt i stk. 1, der er indgået af en dansk faglig organisation, kan kun omfatte personer, som har bopæl i Danmark, eller som i medfør af EU-retten eller andre indgåede internationale forpligtelser skal sidestilles med personer, der anses for at have bopæl i Danmark.

Stk. 3. Kollektive overenskomster som nævnt i stk. 1, der er indgået af en udenlandsk faglig organisation, kan kun omfatte personer, der er medlemmer af den pågældende organisation, eller personer, der er statsborgere i det land, hvori den faglige organisation er hjemmehørende, for så vidt de ikke er medlemmer af en anden organisation, med hvilken der er indgået overenskomst som nævnt i stk. 1.

Stk. 4. Lov om arbejdsretten finder tillige anvendelse i sager, hvor en udenlandsk faglig organisation er part.

Kilde: danskelove.dk

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11